Vesti

Kako podržati medijske sadržaje za mlade u lokalnim sredinama?

Podrška medijskim sadržajima za mlade u lokalnim sredinama bila je centralna tema okruglog stola koji je udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres organizovalo u petak 2. oktobra, u Vrnjačkoj Banji. Okrugli sto organizovan je u okviru XXV Skupštine PU Lokal pres i deo je aktivnosti zagovaračke inicijative ZA sadržaj za mlade.

Pored predstavnika lokalnih medija i organizacija civilnog društva, na okruglom stolu učestvovali su i mladi koji sprovode kampanju u okviru zagovaračke inicijative ZA sadržaj za mlade Poslovnog udruženja Lokal pres, ali i predstavnici lokalnih samouprava i kancelarija za mlade iz Čačka, Kraljeva, Sremske Mitrovice, Vrnjačke Banje i Raške.

Na okruglom stolu predstavljena je Analiza lokalnih akcionih planova za mlade i sufinansiranja sadržaja za mlade u 10 lokalnih samouprava, koju je sproveo Lokal pres, kao i preliminarni rezulati istraživanja o načinima informisanja mladih. Analiza je pokazala da su 10 gradova i opština za dve godine kroz konkurse raspodelili ukupno 283.392.000 dinara, a da je tek 5,67 odsto tih sredstava bilo namenjeno informisanju mladih.

I predstavnici medija, kao i predstavnici lokalnih samouprava doneli su zaključak da je ovaj podatak poražavajući i da treba aktivno raditi na podršci za kreiranje medijskih sadržaja za mlade i aktivnostima mladih uopšte.

Pored rezulata istraživanja i ankete prisutni su imali priliku i da čuju detaljnije informacije o zagovaračkoj inicijativi ZA sadržaj za mlade, kao i o programu podrške koji asocijacija Lokal pres nudi lokalnim samoupravama koje se odluče da podrže ovu inicijativu.

Cilj inicijative je da se u lokalnim budžetima obezbede sredstva za kreiranje medijskih sadržaja za mlade. Poslovno udruženje Lokal pres pruža kompletnu podršku lokalnim samoupravama, kako u kreiranju neophodnih dokumenata na osnovu kojih će odluka biti doneta i sprovedena kroz lokalne budžete, tako i u obučavanju lokalnih medija za kreiranje sadržaja za mlade i uključivanje mladih u redakcije.

Zagovaračka inicijativa ZA sadržaj za mlade sprovodi se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije koji realizuje Beogradska otvorena škola uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.