Vesti

Kako postići ravnopravnost na tržištu rada?

Udruženje Žene na prekretnici održalo je onlajn konferenciju pod nazivom ŽENE 45 PLUS – Ravnopravnost na tržištu rada i kako je postićiKroz tri panela diskutovalo se o diskriminaciji žena na tržištu rada koja je posledica diskriminacije na osnovu starosne dobi.

Konferencija je organizovana kao završni događaj projekta Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji i održana je uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UNWomen), a u okviru projekta Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti koji finansira Evropska unija.

Kroz tri panel diskusije razgovaralo se o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju žene starije od 45 godina na tržištu rada. U razvijenim zemljama radni vek se sve više produžava, pa se žene starije od 45 godina praktično nalaze na sredini svog profesionalnog života. U Srbiji u ovom trenutku živi skoro pola miliona žena starosne dobi od 45 do 64 godine koje su nezaposlene i neaktivne. Poslodavci i tržište rada ne posmatraju žene 45+ kao dragoceni resurs profesionalnog znanja, iskustva i veština, već ih radije zaobilaze kao nepoželjnu radnu snagu, isključujući ih iz ekonomskog života kao prestare i neprilagodljive intenzivnim promenama u poslovnoj sferi.

U diskusiji i izlaganjima tokom konferencije učestvovali su i implementacioni partneri projekta Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji – predstavnici organizacija civilnog društva iz Čačka, Kragujevca, Aleksandrovca i Niša, kao i korisnice projekta koje su ekonomski aktivirane kroz novoosnovana udruženja. Diskusija je osvetlila brojne izazove i probleme sa kojima se suočavaju žene 45+, a koji bi mogli biti buduća područja rada resornog ministarstva za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, čije je osnivanje najavljeno u novom sazivu Vlade Republike Srbije koja se očekuje u narednom periodu.

Samo neki od ključnih nalaza konferencije su:

  • žene 45+ predstavljaju jednu od najosetljivijih i najbrojnijih marginalizovanih grupa;
  • ova društvena grupa skoro je potpuno nevidljiva za donosioce odluka na sva tri nivoa vlasti, poslovni sektor, donatorsku zajednicu i u značajnoj meri, za medije;
  • javne politike koje su integrisale pitanje rodne ravnopravnosti još uvek u punom kapacitetu nisu usklađene i harmonizovane na način kojim bi se obezbedilo sistemsko rešenje i strateško unapređenje ekonomskog položaja žena 45+ na tržištu rada;
  • žene 45+ predstavljaju značajan ljudski i socijalni kapital, čije isključivanje sa tržišta rada nanosi velike finansijske gubitke Srbiji i njenom ukupnom BDP-u, o čemu govori i studija izrađena u okviru projekta, prvi put predstavljena na konferenciji (Ekonomski efekti usled manjeg učešća žena na tržištu rada);
  • količina nevidljivih i neplaćenih poslova koje žene 45+ svakodnevno obavljaju u okviru svojih porodica je tolika da bi prestanak takvih aktivnosti doveo do značajnog poremećaja u funkcionisanju velikog broja porodica, te tako i do poremećaja ukupnog društvenog života.

Učesnicima konferencije obratili su se uvodnim izlaganjima predstavnici donatora koji su prepoznali značaj ove teme i podržali udruženje Žene na prekretnici. Ispred Delegacije Evropske unije prisutnima se video porukom obratila Leoneta Pajer, šefica Operacija I, dok se u ime Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UNWomen) obratila Olja Janković Leković, projektna koordinatorka EU Women u Srbiji. U ime udruženja Žene na prekretnici učesnike je pozdravila Miroslava Perišić, predsednica Upravnog odbora.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.