Emblema

Naziv projekta: „Građanin u procesu planiranja i odlučivanja”

Trajanje projekta: 27. april - 31. oktobar 2020.

Cilj projekta „Građanin u procesu planiranja i odlučivanja” je usvajanje i primena demokratskih vrednosti i principa na području opštine Dimitrovgrad u procesu planiranja i donošenja odluka. Kroz projekat će se ukazati lokalnoj javnosti i donosiocima odluka na trenutno stanje u pogledu participativnosti procesa nastajanja, usvajanja i primene lokalnih planskih i drugih dokumenata, i podstaći građani da učestvuju u procesu donošenja odluka važnih za lokalnu zajednicu. 

Uspešna realizacija projekta dovešće do toga da javnost bude upoznata sa stepenom učešća građana u procesu nastajanja i usvajanja planskih dokumenata i odluka, kao i sa načinom implementacije postojećih strateških i planskih dokumenata opštine Dimitrovgrad. Građani će biti ohrabreni da slobodnije izražavaju svoje stavove u vezi važnih pitanja za lokalnu zajednicu i u većoj meri učestvuju na javnim raspravama i debatama. Lokalna samouprava biće podstaknuta da pokrene proces ažuriranja lokalnih strateških dokumenata i planova, uz učešće i javnu  konsultaciju sa građanima.

Projektom će se pokrenuti nedeljna emisije „Glas građana“, upoznati čitaoci i gledaoci portala FAR i FAR TV-a, kao i lokalne javnosti sa značajem građanskog aktivizma i mogućnostima koje pruža otvorena nedeljna emisija.

Udruženje građana Emblema sa sedištem u Dimitrovgradu je osnovano krajem 2015. godine kao nevladino i neprofitno udruženje, koje se bavi javnim informisanjem i proizvodnjom medijskih sadržaja radi zalaganja za vrednosti građanskog društva i ostvarivanja, očuvanja i daljeg razvoja kulturnog identiteta bugarske nacionalne manjine na teritoriji Republike Srbije. Osnovni cilj rada udruženja je objektivno informisanje i stvaranje dvojezičnih medijskih sadržaja od značaja za lokalnu sredinu, ali i za širu društvenu zajednicu. Udruženje je osnivač multimedijalnog internet Portala FAR i FAR TV-a na bugarskom i srpskom jeziku koji putem raznovrsnih rubrika javnosti na brz, efikasan i profesionalan način plasiraju sve važne informacije iz lokalne sredine i gradova gde žive pripadnici bugarske nacionalne zajednice. Pored pisanih tekstova, reportaža, intervjua, zanimljivosti i fotografija, posebna pažnja je posvećena i TV produkciji.

Vesti

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.