Pokretači promena 2019

 

Upoznajte naše Pokretače promena 2019. godine

SARADNJOM DO PROMENE - Odbor za ljudska prava Niš

Kako javno zagovaranje podrazumeva niz akcija usmerenih ka donosiocima odluka, u ovoj kategoriji smo želeli da istaknemo primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija. Više informacija o inicijativi „Zajedno za pristupačnost“ Odbora za ljudska prava iz Niša možete pronaći ovde.

PRVI GLAS GRAĐANA - Savez mesnih zajednica Stare planine

Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja obezbedila podršku velikog broja građana koji su postali nosioci poruke kampanje, a u 2019. godini to je inicijativa „Ne za MHE“ Saveza mesnih zajednica Stare planine. Više o njihovom radu možete pogledati ovde.

POHOD NA AKTIVIZAM - Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija

Ova nagrada namenjena je neformalnoj grupi odnosno uspešnoj aktivističkoj inicijativi koja je kroz rešavanje lokalnog, regionalnog ili nacionalnog problema od javnog značaja uspešno aktivirala veliki broj građana. Inicijativa „Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija“ zasluženo je dobila ovo priznanje, a ko su oni i čime se bave saznajte ovde.

 

U okviru projekta realizujemo Podršku organizacijama civilnog društva za javno zagovaranje. Prve godine podržali smo 20 zagovaračkih inicijativa i vredno radili na ostvarenju njihovih ciljeva. Na kraju godine, odabrali smo i one najbolje - pokretače promena na nacionalnom i lokalnom nivou.

POKRETAČI PROMENA NA NACIONALNOM NIVOU - Prijatelji dece Srbije i Mreža organizacija za decu Srbije

Nagradu za pokretače promena na nacionalnom nivou za inicijativu „Deca i mediji – Sprečimo zloupotrebu dece u medijske i političke svrhe organizacijama“ dobile su organizacije „Prijatelji dece Srbije“ i „Mreža organizacija za decu Srbije“. Više o njihovom radu možete pogledati ovde.

POKRETAČI PROMENA NA LOKALNOM NIVOU - Žene juga i udruženje žena „Lav

Nagradu za pokretače promena na lokalnom nivou za inicijativu „Zajedno smo jači“ pripalo je organizacijama „Žene juga“ i udruženju žena „Lav“. O njihovoj borbi za prepoznavanje samohranih roditelje kao posebne socijalne kategorije više možete saznati ovde.

Zahvalnice za poseban doprinos izgradnji demokratskog društva su dodeljene i grupi „Izađi” za doprinos razvoju tolerancije u društvu i to za organizaciju prvog novosadskog Prajda, grupi „Inđijativa” za inicijativu „građanIN“ za doprinos mladih razvoju lokalne zajednice, ekološkom pokretu „Okvir života“ za inovativnost i „Niškoj urbanoj gerili” za kreativnost. Ove nagrade i zahvalnice su namenjene isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici.

Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj sprovodi projekat Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju koji ima za cilj da doprinese jačanju demokratskog društva u Srbiji, utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi. Projekat je trogodišnja inicijativa koju je BOŠ, u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija pokrenuo sa ciljem da unapredi prakse javnog zagovaranja u civilnom društvu, prakse koje zastupaju interese lokalnih zajednica i aktivno uključuju građane u svoj rad.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.