Dodeljene nagrade za pokretače promena za 2021. godinu

Beograd, 08. decembar 2021. godine - Najbolji pokretači promena u Srbiji, motivisani građani koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su zaštita životne sredine, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, pomoć mamama, podrška osobama sa autizmom, korišćenje inovatinih tehnologija u odbrani aktivizma - nagrađeni su priznanjem Pokretači promena 2021. Ovo priznanje dodeljuje Beogradska otvorena &s

Otpor(nost) građana u aktivizmu: Biramo promene

Beogradska otvorena škola (BOŠ), Fondacija BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanska istraživačka mreža Srbija (BIRN Srbija), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizuju online konferenciju pod nazivom „Otpor(nost) građana u aktivizmu: Biramo promene“ 8. decembra, sa početkom u 11 časova.

Konferencija za štampu - kako pomoći Hitnoj pomoći?

Pokret Pravo na život – Meri organizovaće 2.novembra, u Medija centru u Beogradu, sa početkom u 11 časova, konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljeni statistički podaci rada zavoda za hitnu pomoć, kao i analiza sprovedene ankete među građanima i zaposlenih u hitnoj medicinskoj pomoći. Na konferenciji će učestvovati Dejan Zejnula, Uroš Lučić i dr Miodrag Branković.

Urbana mobilnost u Boru – od ideje do prakse

Inicijativa udruženja Sigurne staze „Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora” pokrenuta je sa ciljem unapređenje bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora. Kako i na koji način je ova inicijativa doprinela da Bor bude pristupačniji, sa boljim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina?

Javne konsultacije o unapređenju procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu

U periodu od 13. oktobra do 5. novembra Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) sprovodi javne konsultacije sa ciljem da okupi predstavnike jedinica lokalnih samouprava, udruženja građana i akademske zajednice, kako bi identifikovali ključne nedostatke u propisima koji uređuju učešće javnosti u postupku procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Despotovčani odlučni: Sredstva za lokalna ulaganja u poljoprivredu moraju biti veća!

Jedinstvo i udruženost svih zainteresovanih strana pri donošenju odluka i sprovođenja aktivnosti u vezi ruralnog razvoja na lokalnom nivou, a naročito kroz formiranje Lokalne akcione grupe „Resava“ (LAG Resava), jedan je od glavnih zaključaka sastanka koji je održalo udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije 21. oktobra 2021. godine u Despotovcu.

Zaključci javne rasprave o ratifikaciji Opcionog protokola

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) je 20. oktobra 2021. godine otvorila javnu raspravu radi pokretanja razgovora o preprekama u uživanju ekonomskih i socijalnih prava u Srbiji, kao i o mogućnostima i prednostima koje donose potpisivanje i ratifikacija Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Kome je turizam pokretač privrede?

U četvrtak, 21. oktobra 2021. godine održan je okrugli sto u Smederevu „Turizam kao pokretač privrede” – tema intrigantna za mnoge, posebno sa aspekta neophodnog bega u eko-industrije jednog grada kako što je Smederevo.

Pomaci u zaštiti prava deteta u medijima i političkim aktivnostima

Prethodnih godina primetno je pogoršanje medijskog izveštavanja čiji su najalarmantniji primeri pogodili one najranjivije – decu. Medijska slika o deci je drastično pogoršana, pogotovo u tabloidnim medijima – prava deteta se zloupotrebljavaju, otkriva se identitet žrtve zlostavljanja, zanemarivanja i svedoka nasilja, ugrožava se njihovo dostojanstvo, pravo na privatnost i elementarna bezbednost, a ukupnim senzacionalističkim pristupom podstiče se nasilje među i n

Kako da redizajniramo odnos između civilnog i biznis sektora?

Od 7. do 9. oktobra u Nišu je organizovan Design Thinking (Inovativno razmišljanje) trening „Kako da redizajniramo odnos između civilnog i biznis sektora?” u okviru kog su naši partneri imali priliku da se upoznaju sa konceptom i fazama u ciklusu inovativnog razmišljanja i formulisanja ideja, značajem empatije i perspektive u definisanju problema na primeru saradnje civilnog i poslovnog sektora.

Tribina: Kako unaprediti položaj biciklista u Boru?

Udruženje Sigurne staze će organizovati tribinu o saobraćajnoj infrastrukturi Bora i njenoj (ne)pristupačnosti učesnicima saobraćaja, a sa posebnim akcentom na bicikliste. Tribina će se održati 15. oktobra sa početkom u 17 časova u Media centru u Boru (Kralja Petra Prvog 23, TC Kocka).

Kako do bolje zaštite ekonomskih i socijalnih prava?

Inicijativa A 11 organizovaće 20. oktobra od 13 časova u Kongresnom centru hotela Envoy u Gospodar Jevremovoj ulici 47 u Beogradu javnu raspravu o sistemu zaštite ekonomskih i socijalnih prava u Srbiji i mogućnostima koje donosi ratifikacija Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Turizam u Smederevu - stara priča u novom ruhu

U jeku ekoloških problema i nedostatka inventivnosti u pogledu lokalnog ekonomskog razvoja u Smederevu, organizacija Pro.Tok21 snažno je krenula da zagovara staru omiljenu priču svih Smederevaca – da ovaj grad ima neiskorišćen potencijal koji može biti pokretač razvoja održive lokalne privrede.

Predsednik opštine Kuršumlija podržao inicijativu otvaranja bioskopa

Grupa mladih okupljena oko udruženja Ad Fines Cultus je prethodnih meseci radila na mobilizaciji građana Kuršumlije i uspostavljanju saradnje sa lokalnim donosiocima odluka kako bi se stvorilo podsticajno okruženje za razvoj kulturnih sadržaja i otvaranje bioskopa. Predsednik opštine se složio da je gradu potrebna kulturna ustanova kao što je bioskop i najavio da će lokalna samouprava krenuti sa renoviranjem bioskopske sale početkom sledeće godine.

Participativno planiranje lokalnih mera u sektoru poljoprivrede

U Rekovcu je 11. oktobra, u prostorijama Doma kulture, održan sastanak u organizaciji udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije na kom se razgovaralo o značaju participativnog planiranja programa mera lokalnih davanja u poljoprivredi i izgradnji poverenja između lokalne samouprave i članova zajednice.

Da li normativni okvir pogoduje preduzetnicima i privrednicima u Srbiji?

Udruženje Zaštitinik preduzetnika i privrednika Srbije smatra da treba stopirati početak primene Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskim fakturama, doraditi ih u skladu sa primedbama onih na koje se odnose, a to su privrednici i računovođe, implementirati ih na transparentan način i u dogledno vreme.

Budžetski fond za šume - ima li početka namenskog korišćenja sredstava?

Predstavnici RAŠ Omorike su se sastali sa predstavnicima opštinske uprave Priboj i razgovarali o modalitetima namenskog korišćenja dva miliona dinara koje će Priboj dobiti iz Budžetskog fonda za šume u 2022. godini. Na sastanku su analizirana zakonska rešenja koja nameću ovu obavezu, ali i izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) u kojem je jasno istaknuto da su ova sredstva isključivo namenskog karaktera.

Otvoren konkurs za Pokretače promena 2021.

Beogradska otvorena škola treću godinu za redom organizuje Godišnju nagradu za Pokretače promena. Ova nagrada slavi motivisane građane koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas, pruža priznanje i prepoznavanje, kao i finansijsku i medijsku podršku najuspešnijim i najupornijim pojedincima, neformalnim grupama i organizacijama civilnog društva.

Zajedničkim delovanjem do unapređenja zaštite socio-ekonomskih prava

A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava održala je 29. septembra konsultativni sastanak sa predstavnicima sindikata i organizacija civilnog društva povodom potencijalne saradnje i zajedničkog delovanja u cilju ratifikacije Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Građani Zlatiborskog okruga žele više pošumljavanja

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma Omorika nastavila je sprovođenje aktivnosti na projektu „Od šuma za šume“ istraživanjem stavova građana o prioritetima ulaganja namenskih sredstava iz Budžetskog fonda za šume. Odziv građana u istraživanju je bio čak duplo veći od očekivanog, a prikupljeni podaci pokazuju da građani žele više pošumljavanja u njihovim sredinama.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.