80% plastičnih kesa koje kupujemo u marketima tanje je od dozvoljenog

Čak 80% srednjih plastičnih kesa, koje najčešće kupujemo u prehrambenim prodavnicama, znatno je tanje od dozvoljenog. Po propisima, na kasama trgovci ne bi smeli da prodaju, pa ni da daju kupcima kese koje su tanje od 50 mikrona. Ipak, na kasama se prodaju i kese koje su i po deset puta tanje nego što propisi dopuštaju. To je pokazalo testiranje debljine kesa na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, koje je organizovala Zaštita potrošača.

Dijalog o zaštiti mentalnog zdravlja zaposlenih u petak, 9. decembra

U susret Međunarodnom danu ljudskih prava, Centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva Srce održaće Otvoreni dijalog o zaštiti mentalnog zdravlja zaposlenih. U petak, 9. decembra 2022. godine, od 10 časova u Privrednoj komori Vojvodine (Hajduk Veljkova 11) razgovaraće se o pravu na zaštitu mentalnog zdravlja u radnom okruženju, problemima i potrebama zaposlenih.

Nova ekonomija: Zašto nameštaj za škole ne bi izrađivali lokalni proizvođači?

Đorđe Marić, iz RAŠ Omorike, pisao je za magazin Nova ekonomija o uslovima za poslovanje malih proizvođača u oblasti drvoprerade, potencijalu izvoza gotovih proizvoda od drveta, ali i ovogodišnjem Sajmu nameštaja.

Novosti: Zaštita dece od štetnog sadržaja i lažnih vesti u medijima

Danas je moguće, lakše nego ikada, pristupiti ogromnoj količini najrazličitijih sadržaja i informacija u digitalnom formatu. Sa druge strane, svaki korisnik digitalnih medija ima mogućnost da kreira vlastite digitalne sadržaje i da ih učini dostupnim drugim korisnicima, što dovodi u pitanje kvalitet ovih informacija. O izloženosti dece štetnim sadržajima u digitalnim medijima, pisala je Jelena Žunić Cicvarić iz Užičkog centra za prava deteta za portal Novosti.

Nedeljnik: Intervju sa Marijom Todorović, koordinatorkom projekta „Aktivni građani - bolje društvo”

Koje teme u ovom trenutku najviše brinu, ali i pokreću građane? Neretko se stiče utisak da dosta toga u društvu zavisi od jedne osobe koja je nosilac promene, kao i njene snage i motivacije. Ipak, ohrabrujuće je što su takvi pojedinci ogromna inspiracija za sugrađane koji im se pridružuju u zajedničkim inicijativama! Više o tome kakva je podrška potrebna lokalnim organizacijama, čitajte u intervju Marije Todorović na portalu magazina Nedeljnik.

Magazin Profit: Oznaka geografskog porekla - zaštita od nelojalne konkurencije

Za magazin Profit pisao je Vuk Vujačić, iz Saveza Original Srbija, koji okuplja proizvođače proizvoda sa oznakom geografskog porekla, zagovarajući rešenja koji će dovesti do regulacije kroz donošenje zakona i njegovu potpunu afirmaciju. Odgovara na pitanje: Šta je oznaka geografskog porekla i zašto je ona značajna za sve nas?

„Imam nešto važno da ti kažem” tri četvrtka u decembru

Balkanska istraživačka mreža BIRN Srbija organizuje radionice tri četvrtka zaredom u decembru za ovogodišnje partnere i Pokretače promena. Izgradnja tzv. rezilijentnosti je u poslednjih nekoliko godina trend u podršci aktivističkim organizacijama u celom svetu. Stoga su ovi treninzi upravo namenjeni razvoju veština koje su usmerene na izražavanje i jasno oblikovanje zagovaračkih poruka u odnosu na ciljane javnosti, kako se ne bi rasipala energija.

Dodatni programi podrške različitostima neophodni u radnom okruženju

Labris je organizovao konferenciju „Ponosno na poslu!“ u završnici projekta „Radno mesto - mesto inkluzije i različitosti“. Konferencija je održana u utorak 29. novembra 2022. u Endžio HAB-u u Beogradu. Predstavnici poslovnog i civilnog sektora razgovarali su o značaju politika diverziteta i inkluzije u oblasti rada i zapošljavanja, kao i o građenju partnerstva između poslovnog i civilnog sektora kako bi se postigle pozitivne društvenih promene.

Somborske šnajderke podsećaju na važnost pružanja podrške ženama žrtvama nasilja

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, Somborske šnajderke podsetile su na važnost pružanja podrške ženama koje su pretrpele nasilje, kao i njihovim porodicama. Proizvodnja Somborskih šnajderki se trenutno realizuje na 5 lokacija u privatnim stanovima šnajderki. Grupisanjem postojeće opreme i proizvodnje pod jednim krovom, stvorili bi se uslovi za bezbedan rad i obuku većeg broja žena.

„Pronađi Original“ na Beogradskom sajmu

U okviru Sajma Etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, Savez Original Srbija je u petak. 25. novembra, imao završni događaj „Pronađi Original“. Na tribini se razgovaralo o tržištu prehrambenih proizvoda, i na koji način proizvodi sa oznakom geografskog porekla treba da se pozicioniraju u odnosu na druge proizvode. Istaknut je potencijal uticaja restorana, koji mogu imati važnu ulogu u promociji proizvoda sa poreklom kao gastronomske ponude i gastro-kulturnog nasleđa.

Putokazi ka partnerstvu – saradnja poslovnog i civilnog sektora u oblasti javnog zagovaranja

Beogradska otvorena škola je objavila analizu „Putokazi ka partnerstvu – saradnja poslovnog i civilnog sektora u oblasti javnog zagovaranja“ koja teži da ispita saradnju između ova dva sektora i prirodu tog odnosa, kao i šta motiviše i sa kakvim preprekama se suočavaju pripadnici oba sektora prilikom uspostavljanja i realizacije saradnje.

Održan završni događaj inicijative #MojPsiholog

Završni događaj inicijative #MojPsiholog za otvaranje besplatnog Psihološkog savetovališta, koju je pokrenuo Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub, održan je u sredu, 23. novembra u 12 časova u prostorijama Omladinskog saveza udruženja Novog Sada (OPENS).

Zelenija gradnja - manipulacija ili neminovnost?

Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) održao je panel o uvođenju ekoloških urbanističkih parametara: Zelenija gradnja - manipulacija, ili neminovnost?, u sredu, 23.11.2022. u prostoru Galerije Impact Hub-a. Na panelu se, između ostalog, razgovaralo o važnosti stručnog informisanja predstavnika privatnog sektora o značaju ekološki primerene gradnje i održavanja objekata i zelenih površina.

Umrežavanjem kompanija i LGBTI organizacija do pozitivnih promena

Labris je krajem oktobra pokrenuo onlajn kampanju „Otvoreno za sve” sa ciljem uvezivanja sa biznisima koji podržavaju (ili su voljni podržati) LGBTI osobe kroz javno iskazivanje podrške. Ova kampanja promoviše načine na koje možete biti „otvoreniji”, kao i konkretne benefite za poslodavce kada podržavaju prava LGBTI zajednice i drugih ranjivih grupa.

Oznaka geografskog porekla kao garancija kvaliteta

Ko može da vam garantuje da je ajvar ručno pravljen, da je leskovački, da je od leskovačke paprike? Ko može da vam garantuje da je beli luk domaći, da ima pun ukus i miris kao stare sorte? Ko može da vam garantuje da je med pravi, da nije mešavina šećernog sirupa i da je stvarno u većinskom procentu od polena lipe? Oznaka geografskog porekla (OGP) će vam sve to garantovati.

Centar Srce sprovodi anketu o mentalnom zdravlju zaposlenih

Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida Srce trenutno sprovodi anketu o mentalnom zdravlju na radnom mestu. Cilj ankete je da istraži izazove sa kojima se zaposleni suočavaju u vezi sa zaštitom mentalnog blagostanja na radnom mestu, kako bi doprineli identifikovanju problema i potreba u vezi sa mentalnim zdravljem, diskriminacijom i poštovanjem zakonske regulative.

MLE22: Saradnja poslovnog i civilnog sektora smanjuje troškove i povećava efikasnost kroz unapređenje zajednice

Beogradska otvorena škola organizovala je osmu po redu Move.Link.Engage. konferenciju i prvi dan događaja okupila predstavnike civilnog, javnog i poslovnog sektora. Teme od zajedničkog interesa svih sektora, koje su bile u fokusu su zaštita životne sredine, unapređivanje zapošljivosti mladih, društvena odgovornost i savesno korporativno upravljanje.

Održane tri radne grupe na MLE konferenciji

Predstavnici poslovnog, civilnog i javnog sektora okupili su se na Move.Link.Engage konferenciji kako bi zajedno, u okviru radnih grupa, razgovarali o rešavanju problema u oblasti zapošljivosti mladih, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Upoznajte Pokretače promena za 2022. godinu!

Najbolji pokretači promena u Srbiji, motivisani građani koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su socijalna zaštita, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, podrška osobama sa invaliditetom - nagrađeni su priznanjem Pokretači promena 2022. Ovo priznanje dodeljuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 2019. godine.

Završni događaj inicijative #MojPsiholog 23. novembra u Novom Sadu

Završni događaj inicijative #MojPsiholog za otvaranje besplatnog Psihološkog savetovališta, koju je pokrenuo Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub, održaće se u sredu, 23. novembra u 12 časova 12h u prostorijama Omladinskog saveza udruženja Novog Sada (OPENS).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.