Putokazi ka partnerstvu – saradnja poslovnog i civilnog sektora u oblasti javnog zagovaranja

Beogradska otvorena škola je objavila analizu „Putokazi ka partnerstvu – saradnja poslovnog i civilnog sektora u oblasti javnog zagovaranja“ koja teži da ispita saradnju između ova dva sektora i prirodu tog odnosa, kao i šta motiviše i sa kakvim preprekama se suočavaju pripadnici oba sektora prilikom uspostavljanja i realizacije saradnje.

Održan završni događaj inicijative #MojPsiholog

Završni događaj inicijative #MojPsiholog za otvaranje besplatnog Psihološkog savetovališta, koju je pokrenuo Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub, održan je u sredu, 23. novembra u 12 časova u prostorijama Omladinskog saveza udruženja Novog Sada (OPENS).

Zelenija gradnja - manipulacija ili neminovnost?

Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) održao je panel o uvođenju ekoloških urbanističkih parametara: Zelenija gradnja - manipulacija, ili neminovnost?, u sredu, 23.11.2022. u prostoru Galerije Impact Hub-a. Na panelu se, između ostalog, razgovaralo o važnosti stručnog informisanja predstavnika privatnog sektora o značaju ekološki primerene gradnje i održavanja objekata i zelenih površina.

Umrežavanjem kompanija i LGBTI organizacija do pozitivnih promena

Labris je krajem oktobra pokrenuo onlajn kampanju „Otvoreno za sve” sa ciljem uvezivanja sa biznisima koji podržavaju (ili su voljni podržati) LGBTI osobe kroz javno iskazivanje podrške. Ova kampanja promoviše načine na koje možete biti „otvoreniji”, kao i konkretne benefite za poslodavce kada podržavaju prava LGBTI zajednice i drugih ranjivih grupa.

Oznaka geografskog porekla kao garancija kvaliteta

Ko može da vam garantuje da je ajvar ručno pravljen, da je leskovački, da je od leskovačke paprike? Ko može da vam garantuje da je beli luk domaći, da ima pun ukus i miris kao stare sorte? Ko može da vam garantuje da je med pravi, da nije mešavina šećernog sirupa i da je stvarno u većinskom procentu od polena lipe? Oznaka geografskog porekla (OGP) će vam sve to garantovati.

Centar Srce sprovodi anketu o mentalnom zdravlju zaposlenih

Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida Srce trenutno sprovodi anketu o mentalnom zdravlju na radnom mestu. Cilj ankete je da istraži izazove sa kojima se zaposleni suočavaju u vezi sa zaštitom mentalnog blagostanja na radnom mestu, kako bi doprineli identifikovanju problema i potreba u vezi sa mentalnim zdravljem, diskriminacijom i poštovanjem zakonske regulative.

MLE22: Saradnja poslovnog i civilnog sektora smanjuje troškove i povećava efikasnost kroz unapređenje zajednice

Beogradska otvorena škola organizovala je osmu po redu Move.Link.Engage. konferenciju i prvi dan događaja okupila predstavnike civilnog, javnog i poslovnog sektora. Teme od zajedničkog interesa svih sektora, koje su bile u fokusu su zaštita životne sredine, unapređivanje zapošljivosti mladih, društvena odgovornost i savesno korporativno upravljanje.

Održane tri radne grupe na MLE konferenciji

Predstavnici poslovnog, civilnog i javnog sektora okupili su se na Move.Link.Engage konferenciji kako bi zajedno, u okviru radnih grupa, razgovarali o rešavanju problema u oblasti zapošljivosti mladih, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Upoznajte Pokretače promena za 2022. godinu!

Najbolji pokretači promena u Srbiji, motivisani građani koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su socijalna zaštita, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, podrška osobama sa invaliditetom - nagrađeni su priznanjem Pokretači promena 2022. Ovo priznanje dodeljuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 2019. godine.

Završni događaj inicijative #MojPsiholog 23. novembra u Novom Sadu

Završni događaj inicijative #MojPsiholog za otvaranje besplatnog Psihološkog savetovališta, koju je pokrenuo Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub, održaće se u sredu, 23. novembra u 12 časova 12h u prostorijama Omladinskog saveza udruženja Novog Sada (OPENS).

Međusektorske usluge i omladinska politika kao odgovor na potrebe mladih

Udruženje za mlade Urban Stream iz Požarevca radi na kreiranju pozitivnog, podsticajnog i bezbednog okruženja za pravilan rast i razvoj dece i mladih, kao i pospešivanje njihovih ličnih, socijalnih i praktičnih znanja i veština. Kroz svoju analizu trenutne omladinske politike, kao jedno od mogućih rešenja za efikasnije rešavanje pitanja od značaja za mlade predlažu međusektorske usluge, koje treba da koriste resurse gradskog/opštinskog budžeta za finansiranje.

Zelena šetnja kroz novobeogradske blokove

Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) organizovao je u nedelju, 30. oktobra, drugu po redu zelenu šetnju u Beogradu. Arhitekte, građevinski inženjeri, inženjeri šumarstva i ostali zainteresovani stanovnici i ljubitelji novobeogradskih blokova okupili su se sa ciljem da kroz šetnju i razgovor sagledaju razlike u gradnji Novog Beograda, nekad i sad.

Kako iskoristiti razvojni potencijal u oblasti drvoprerade?

Beogradska otvorena škola organizovala je u saradnji sa Regionalnom asocijacijom vlasnika privatnih šuma Omorika (RAŠ Omorika) panel diskusiju „Međusektorska saradnja: Uslovi za poslovanje malih proizvođača” u okviru sektora drvoprerade i usko povezanih delatnosti. Podrška malim proizvođačima prilikom započinjanja biznisa, naročito onih koji uključuju proizvodnju, neophodna je kako bi se biznis razvio i trajao.

Saznajte ko su Pokretači promena na Move.Link.Engage konferenciji

Ko su oni najuporniji, najistrajniji i najinovativniji među nama? Beogradska otvorena škola, četvrtu godinu zaredom, dodeljuje nagrade motivisanim građanima onima koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas. Najuspešniji i najuporniji pojedinci, neformalne grupe i organizacije civilnog društva poneće priznanje Pokretači promena za 2022. godinu. Dodela nagrada biće održana u utorak, 15. novembra u 19h, u okviru konferencije Move.Link.Engage 2022.

Konferencija Move.Link.Engage: Snaga partnerstva 15. i 16. novembra

Beogradska otvorena škola organizuje osmu po redu konferenciju Move.Link.Engage: Snaga partnerstva, koja će se održati 15. i 16. novembra 2022. godine, u hibridnom formatu. Ove godine, na konferenciji vas očekuju priče o važnosti i snazi saradnje civilnog, poslovnog i javnog sektora.

Zelena šetnja kroz savske blokove u nedelju, 30. oktobra

Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) organizuje drugu po redu Zelenu šetnju u nedelju, 30. oktobra 2022 u 11 časova. Mesto susreta je autobuska stanica u Omladinskih brigada kod picerije Mozzarella (Blok A). Zainteresovane sugrađane će kroz savske blokove voditi Milja Vuković iz inicijative Divlji Beograd.

Zaštita potrošača održala okrugli sto na temu upravljanja ambalažnim otpadom i kesama

Udruženje Zaštita potrošača održalo je okrugli sto u Privrednoj komori Srbije u sredu, 26. oktobra 2022. Na događaju su prezentovani rezultati istraživanja debljine plastičnih kesa koje je realizovano u okviru projekta Poboljšanje upravljanja otpadom, ambalažnim otpadom i kesama.

MentalHub organizovao završnu tribinu u okviru kampanje #MojPsiholog

MentalHub organizovao je treću tribinu u ciklusu tribina u okviru kampanje #MojPsiholog koja ima za cilj zagovaranje za otvaranje Psihološkog savetovališta Grada Novog Sada. Tribina je održana u Kulturnom centru LAB 24.oktobra 2022.

Kritična masa poručuje: Bajsom na posao

Održana je biciklistička vožnja „Bajsom sa posla, pravac matine“ u Beogradu u organizaciji udruženja Ulice za bicikliste, čime je promovisana kampanja #BajsomNaPosao koja poziva građane da koriste alternativne i održive vidove transporta. Vožnjom je predstavljena ruta kojom zaposleni mogu bezbedno da stignu od Novog Beograda do Dorćola.

Održana sedma stručna konferencija „Bezbednost i odgovornost 2022“

Sedma stručna konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2022“ u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Američke ambasade u Srbiji, održana je 13.10. u Beogradu. Konferenciju su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić, ambasador SAD u Srbiji Christopher Robert Hill i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.