Nedovoljno informacija o zapošljavanju zdravstvenih kadrova u Novom Pazaru

Inicijativa slobodnih građana je tokom maja i juna uputila zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru zahteve za pristup informacijama od javnog značaja o procedurama zapošljavanja, planovima rada i izveštajima o radu u proteklih godinu dana. Za razliku od Doma zdravlja koji je dostavio tražene odgovore, Opšta bolnica nije odgovorila ni na jedno pitanje, dok je Zavod za javno zdravlje pozvao udruženje da izvrši uvid u dokumentaciju.

Neophodan dijalog o zaštiti ekonomskih i socijalnih prava

A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava predstavila je inicijativu za ratifikaciju Opcionog protokola uz Pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Poverenici za zaštitu ravopravnosti, koji su podržali otvaranje dijaloga o boljoj zaštiti ekonomskih i socijalnih prava.

Kako i da li roditelji mogu zaštititi decu od zloupotrebe u medijima?

Konferencija „Deca u kandžama medija – zašto i kada televizija, štampa, društvene mreže nisu sigurni za vaše dete i šta roditelji imaju sa tim?“ održana je u subotu 17. jula na Zoom platformi, u zajedničkoj organizaciji Škole za roditelje i Prijatelja dece Srbije. Na radionici se razgovaralo o brojnim otvorenim problemima u vezi položaja dece u medijima od kojih mnogi nemilosrdno eksploatišu decu u najrazličitijim trenucima, otkr

Projekat "Staze urbane mobilnosti" predstavljen u Narodnoj skupštini

U Domu Narodne skupštine, 9. jula, održano je javno slušanje "Digitalizacija u Srbiji – otvoreni podaci i njihova upotreba", u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Na javnom slušanju su učestvovali narodni poslanici, predstavnici Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, UNDP-a, Šume i klime i Sigurne staze, koji su se usaglasili da je neophodno podizanje svesti donosioc

Nema pravnog osnova za rad kamenoloma na planini Baba kod Paraćina

Udruženje građana "Pridruži se" organizovalo je konferenciju za medije 12. jula u Paraćinu na kojoj je informisalo javnost o najnovijem rešenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije kojim je utvrđeno da ne postoji pravni osnov za eksploataciju krečnjaka na planini Baba. Udruženje je takođe predstavilo novoformirani savez "Paraćinska akcija" i najavilo naredne korake u borbi za očuvanje planine Baba.

Kako pripremiti kvalitetan podkast?

U okviru Programa jačanja kapaciteta za javno zagovaranje primenom inovativnih metoda zagovaranja – partnerske organizacije učestvuju u seriji treninga jačanja kapaciteta koji se tiču ključnih aspekata u javnom zagovaranju. Naredni trening održaće se 12. i 13. jula, u Beogradu i namenjen jačanju kapaciteta partnerskih organizacija u oblasti postavke i produciranja podkasta.

Kuda idu sredstva iz Budžetskog fonda za šume?

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma „Omorika“ započela je kampanju javnog zagovaranja čiji cilj je uspostavljanje pravedne i namenske raspodele sredstava iz Budžetskog fonda za šume Republike Srbije.

Od razvoja komunikacije do uspešne kampanje

U Beogradu je od 29. juna do 1. jula održan trening o razvoju komunikacijskih veština u cilju jačanja kapaciteta partnera i unapređenja ključnih aspekata u javnom zagovaranju.

Deca i mladi ujedinjeni protiv zloupotrebe dece u medijima

Trening "Nisam roba, nisam meta! – Deca u medijskom ogledalu" održan je 26. juna 2021. godine u Rektoratu Univerziteta u Beogradu u okviru inicijative Prijatelji dece Srbije koja se bavi zaštitom dece u medijima.

Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći neophodan za unapređenje rada službi hitne medicinske pomoći

Pokret "Pravo na život – Meri" je u okviru projekta "Da ne bude kasno", u Beogradu 22. juna, organizovao okrugli sto na kom su predstavnici zavoda za hitnu medicinsku pomoć, pravni eksperti i predstavnici organizacija za zaštitu prava pacijenata razgovarali o sistemu hitne medicinske pomoći.

Lokalni ekonomski razvoj može početi od – turizma

Udruženje Pro.Tok21 iz Smedereva pokreće zagovaračku inicijativu u vezi podsticanja ekonomskog razvoja koji vodi većoj samoodrživosti Smedereva. Nakon inicijative smanjenja aerozagađenja u Smederevu, koju sprovode već skoro tri godine kroz inicijativu Crveni bedževi, ova organizacija posvećuje se drugom važnom stubu lokalnog održivog razvoja: ekonomskom razvoju.

Izgradnja veština javnog nastupa

U Beogradu, od 29. juna, sa početkom u 11.00 časova do 1. jula u 15.30 časova održaće se radionica komunikacijskih veština. Radionica će se održati na adresi Resavska 28, u prostorijama organizacije „Tango natural“.

Virtuelna kancelarija za mlade kreće sa radom u Ćićevcu

U okviru projekta "Na mladima sve(t) ostaje", Udruženje Okular iz Ćićevca je kreiralo sajt koji je zamišljen i uređen u vidu virtuelne kancelarije za mlade.

Rodna ravnopravnost - preduslov za društvo po meri svih građana

U okviru projekta “Promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena na teritoriji opštine Kosjerić”, Organizacia StartHub iz Kosjerića je realizovala tri kreativne radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta u periodu od 8. do 28. maja 2021.godine.

Najava okruglog stola - Analiza sistema službi hitne pomoći i definisanje problema

Organizacija "Pravo na život - Meri" održaće okrugli sto "Analiza sistema službi hitne pomoći i definisanje problema" 22. juna 2021. godine u Kući ljudskih prava u Beogradu u okviru projekta "Da ne bude kasno".

Zaštitimo decu u saobraćaju uređenjem zona škola u Boru

Strukovno udruženje za bezbednost saobraćaja i saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora pokrenulo je inicijativu za saobraćajno i urbanističko uređenje zona škola na teritoriji grada Bora.

Pokrenut GIS softver za urbanu mobilnost u Boru

Strukovno udruženje za bezbednost saobraćaja i saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora pokrenulo je prvi GIS softver za urbanu mobilnost (mobilitybor.com) koji će omogućiti bolju komunikaciju između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog uređenja grada Bora.

Jednake šanse za zaposlenje u javnoj upravi

Predstavnik organizacije Opre Roma, Stevica Nikolić, je tokom gostovanja u emisiji “Razglednica” na RTV1 predstavio program Barvalipe čiji cilj je unapređenja položaja i zapošljivosti Roma i Romkinja u javnoj upravi.

Prijatelji dece Srbije raspisuju poziv za učešće u obuci o zaštiti dece u medijima

Prijatelji dece Srbije raspisuju poziv za decu između 12 i 18 godina za učešće u obuci o zaštiti dece u medijima koja će će trajati od juna do avgusta i obuhvata četiri radionice i jedan jednodnevni trening.

Rezultati istraživanja: Stanovnici grada Bora žele staze urbane mobilnosti i veću bezbednost saobraćaja

Organizacija Sigurne staze predstavila je rezultate istraživanja o stanju urbanističke, saobraćajne i pešačke infrastrukture za ranjive učesnike u saobraćaju na teritoriji grada Bora i dala preporuke za njihovo unapređenje.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.