Trening: Kako da redizajniramo odnos civilnog i biznis sektora?

Trening o inovativnom razmišljanju održaće se od 7-9. oktobra i na njemu će učesnici imati priliku da se upoznaju sa konceptom i fazama u ciklusu inovativnog razmišljanja, formulisanjem ideja, značajem empatije i perspektive u definisanju problema na primeru saradnje civilnog i poslovnog sektora.

Preventivnim merama do veće bezbednosti dece u saobraćaju

Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda se u njenom odnosu prema najslabijima, a deca svakako spadaju u najslabije i najranjivije članove društva, ističu članovi udruženja Sigurne staze. Prema Izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja u periodu od 2016. do 2020. godine u Boru je lakše i teže povređeno 27 lica koja su mlađa od 14 godina, dok smrtno stradalih nije bilo.

MOVE.LINK.ENGAGE - GRAĐANI UHVAĆENI NA DELU: DRUGA STRANA PRIČE

Beogradska otvorena škola organizuje sedmu po redu konferenciju Move.Link.Engage: Građani uhvaćeni na delu – Druga strana priče, koja će se održati 21. i 22. septembra 2021. godine, u onlajn prostoru na zvaničnom MLE veb-sajtu.

Savet za štampu jednoglasno usvojio žalbu Prijatelja dece Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je ocenila osnovanom žalbu organizacije Prijatelji dece Srbije povodom izveštavanja o slučajevima mučenja i ubistava kriminalnog klana u periodu od 18. jula do 16. avgusta 2021. godine u listovima i portalima: Informer, Kurir, Alo, Republika.rs, Telegraf.rs, i donela odluku da su navedeni mediji prekršili više članova Kodeksa novinara Srbije.

Građani zahtevaju veći broj ekipa hitne pomoći

Pokret Pravo na život - Meri je održao prvi javni skup u Beogradu, u Borči, 11. septembra kada je 216 građana potpisalo peticiju kojom se zahteva povećanje broja terenskih ekipa hitne medicinske pomoći na levoj obali Dunava.

Pregovori o minimalcu nisu doneli ništa novo

Povodom poslednjih pregovora o uvećanju minimalne mesečne plate, udruženje građana Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije skreće pažnju na sistemske probleme i nepostojanje istinskog napretka u ovim pregovorima i pored odluke sa se minimalac uveća od 1. januara 2022. godine.

Spisak srednjoškolskih želja za novu školsku godinu

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je, ove godine umesto fraze “srećan polazak u školu”, objavila spisak želja za školsku 2021/22 godinu: da svi učenici budu uključeni u procese donošenja odluka i da svi učenici imaju jednake uslove za učešće u nastavi.

Briga o mentalnom zdravlju moguća je van institucija socijalne zaštite

Tribina „Ljudska prava u ustanovama socijalne zaštite”, koja je deo ciklusa tribina Bolja briga o mentalnom zdravlju, održana je 6. septembra na Fejsbuk stranici MentalHub-a. Učesnici tribine su istakli primere dobrih praksi koji predstavljaju važan korak u procesu deinstitucionalizacije koja je planirana u okviru Programa i Strategije o zaštiti mentalnog zdravlja ljudi u institucijama 2019- 2026 godine i stvaranju Centara za mentalno zdravlje u sredinama boravka osoba

Postoje dani kada je minut sve što imamo - potpiši peticiju!

Pokret Pravo na život - Meri organizuje prikupljanje potpisa građana u subotu 11. septembra u ulici Save Mrkalja u Beogradu. Cilj peticije je zagovaranje uvođenja dve dodatne terenske ekipe hitne pomoći za odrasle i jedne pedijatrijske ekipe na beogradskoj levoj obali Dunava. Ovom peticijom Pravo na život - Meri će ispitati stavove i potrebe građana o radu hitne medicinske pomoći.

Tribina: Ljudska prava u institucijama socijalne zaštite?

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub organizuje 6. septembra sa početkom u 18 časova četvrtu po redu onlajn tribinu u okviru ciklusa tribina „Bolja briga o mentalnom zdravlju". Tribina se organizuje putem zoom platforme, a biće i uživo emitovana na Fejsbuk stranici MentalHub-a.

Poverenik na strani građana

Inicijativa slobodnih građana je prethodnih meseci uputila nekoliko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru. Uprkos tome, Opšta bolnica i dalje nije dostavila tražene informacije o procedurama zapošljavanja, planovima rada i izveštajima o radu u proteklih godinu dana.

Kako unaprediti poljoprivrednu proizvodnju?

Udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije je 26. i 27. avgusta organizovalo radne sastanke/interaktivne tribine u Rekovcu i Despotovcu na kojima se razgovaralo o potencijalnim mogućnostima unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Učesnici tribina bili su poljoprivrednici, profesori, predstavnici zadruga i veća za poljoprivredu iz ove dve opštine.

Polovina mladih želi da napusti Srbiju

Udruženje Okular je održalo 27. avgusta u Varvarinu tribinu za mlade gde su prisutni imali mogućnost da se upoznaju sa omladinskim aktivizmom i omladinskom politikom iz različitih aspekata.

Održana obuka o proceni uticaja na životnu sredinu

Od 23. do 24. avgusta Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je realizovao prvu obuku pod nazivom: „Procena uticaja i strateška procena uticaja na životnu sredinu - obuke za predstavnike jedinica lokalnih samouprava i udruženja građana" u okviru programa jačanja kapciteta.

Mediji spremni na promenu

Redakcija portala Srbija danas povukla je priloge i izdala redakcijsko izvinjenje nakon žalbe koju je organizacija Prijatelji dece Srbije (PDS) uputila Savetu za štampu povodom objavljivanja uznemirujućih sadržaja o zločinima kriminalnog klana Belivuk.

Muzički performans i kratak kurs iz rodne ravnopravnosti

Organizacija StartHub u saradnji sa K-town group, poziva sve stanovnike opštine Kosjerića da se u subotu 21. avgusta u kafeu Breza pridruže muzičkom performansu u okviru koga će se organizovati i potpisivanje peticije.

Uvođenje frilensera u pravni okvir usvajanjem Zakona o fleksibilnim oblicima rada

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, u okviru projekta „Modernizacija poreskog sistema i uvođenje frilensera u pravni okvir“, zagovara izradu adekvatnih zakonskih rešenja koja će regulisati status frilensera i unaprediti položaj preduzetnika. Trenutno, u fokusu rada udruženja su interni sastanci i intenzivna priprema za učešće u radnoj grupi za izradu predloga Zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da uredi prava frilensera u Srbiji.

Nakon petnaest godina projekcija filma u Kuršumliji

Udruženje građana Ad Fines Cultus, kroz aktivnosti u okviru projekta „Vodim te u bioskop“ nastoji da opremi prostor za kreiranje kulturnih sadržaja u Kuršumliji, čime bi se dodatno razvio kulturni i socijalni život ove lokalne zajednice. Uz podršku građana i u saradnji sa lokalnim donosiocima odluka udruženje zagovara otvaranje bioskopa u Kuršumliji, koji nije u funkciji već petnaest godina.

Mladi Ćićevca zagovaraju za bolju brigu o njihovim potrebama

Misija udruženja Okular iz Ćićevca je osnaživanje i edukovanje mladih o omladinskoj politici i medijskoj pismenosti, ali i motivisanje mladih u aktivnom doprinosu i zagovaranju promena u svojim lokalnim zajednicama.

Preventivnim merama ka suzbijanju šumskih požara

Šumski požari došli su kao gorka potvrda važnosti teme koju zagovara Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma Omorika u okviru projekta „Od Šuma za Šume“.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.