Vesti

80% plastičnih kesa koje kupujemo u marketima tanje je od dozvoljenog

Čak 80% srednjih plastičnih kesa, koje najčešće kupujemo u prehrambenim prodavnicama, znatno je tanje od dozvoljenog. Po propisima, na kasama trgovci ne bi smeli da prodaju, pa ni da daju kupcima kese koje su tanje od 50 mikrona.

Ipak, na kasama se prodaju i kese koje su i po deset puta tanje nego što propisi dopuštaju. To je pokazalo testiranje debljine kesa na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, koje je organizovala Zaštita potrošača.

Pojedini veći trgovinski lanci prodaju kese čija je debljina samo između 12 i 14 mikrona. Kako je istakla profesorka Senka Popović, rukovoditeljka Laboratorije za ambalažu i pakovanje, tako tanke kese, po propisima, nisu predviđene da se koriste za nošenje robe iz prodavnice do kuće.

„Kese debljine ispod 15 mikrona su predviđene za rinfuznu robu, odnosno za voće i povrće, jer je njihova nosivost znatno manja i dovoljna za prikupljanje tog voća i povrća, ali ne i za nošenje neke veće količine robe“, kaže Senka Popović.

Evropska unija, a zatim i Grad Beograd, propisali su da bi kese trebalo da budu minimalne debljine od 50 mikrona kako bi obezbedili da mogu više puta da se koriste, a to je gotovo nemoguće ako su kese pretanke.

Istraživanje je pokazalo da situacija nije loša u svim sektorima. U prodavnicama tehničke robe, kese su osetno kvalitetnije. Pored prodavnica tehničke robe, i u prodavnicama odeće i obuće, kese su deblje od proseka. No, ipak neprihvatljivo je da je od 115 testiranih kesa čak 60% pretanko.

Predstavnici velikih trgovinskih lanaca tvrde da naplatu kesa uvode samo da bi zaštitili životnu sredinu i da će prihod od prodaje kesa iskoristiti za zaštitu životne sredine. Korekcija cena jednokratnih plastičnih kesa samo je jedna od mera u nizu koje kompanija sprovodi da bi smanjila ukupnu količinu plastike u sistemu. Da bi sve kese bile po propisima, trebalo bi poraditi na kontroli, ali i sankcionisanju proizvođača i trgovaca koji kupuju kese jako malih debljina.

 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.