Pokretači promena

Bez aktivnog učešća građana i civilnog društva u prepoznavanju i rešavanju problema u zajednici nema napretka. Javno zagovaranje omogućava organizovanim građanima da dođu do željenih promena, utiču na nosioce vlasti/ili donosioce odluka i da pritom pridobiju podršku od šireg kruga građana i javnosti. Mnogobrojne aktivnosti organizacija i građana često ostaju nepriznate i nedovoljno vidljive za veliki deo javnosti.

Vođeni time, pokrenuli smo inicijativu za dodelu godišnje nagrade za aktivne građane. Nagrada koja slavi pokretače promena, motivisane građane koji istrajavaju u svojim naporima da poboljšaju kako svoj tako i živote svojih sugrađana.

Ovom nagradom želimo da slavimo dobro u zajednici.

Na osnovu prethodnih dostignuća i naše vizije boljeg društva zasnovanog na slobodi, znanju i inovacijama, želimo da prepoznamo uspešne inicijative koje su značajno doprinele razvoju lokalnih zajednica ili donele promene na nacionalnom nivou. Cilj ove nagrade je da oda priznanje, pruži finansijsku podršku i prepozna organizacije civilnog društva i neformalne grupe koje nastoje da svoje zajednice učine boljim.

Godišnje nagrade se dodeljuju najboljim zagovaračkim inicijativama, u nekoliko kategorija:

  • Uspešna saradnja javnih vlasti i organizacije civilnog društva
  • Aktivacija velikog broja građana kroz podršku zagovaračkoj inicijativi
  • Uspešna zagovaračka inicijativa neformalne grupe
  • Primer postizanja promene na nacionalnom nivou
  • Primer postizanja promene na lokalnom nivou

Više o nagrađenim Pokretačima promena 2019. godine možete pročitati OVDE, a o Pokretačima promena za 2020. OVDE

Konkurs za 2021. godinu biće otvoren u septembru 2021.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.