Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije

Naziv projekta: „Unapređenja privrednog ambijenta”

Trajanje projekta: 1. aprila - 31. oktobra 2021. godine

Mesto: Beograd

Oblast delovanja: Razvoj lokalne zajednice

Cilj projekata „Unapređenja privrednog ambijenta” je da obezbedi podsticajne uslove poslovanja za domaće preduzetništvo. Specifični ciljevi projekta su: profesionalizacija državnih službi koje treba da budu servis privrednicima, smanjenje nameta na male biznise, edukacija privrednika po pitanju prava i obaveza, suzbijanje crnog tržišta, unapređenje odnosa između privrednika i inspektorata, uvođenje adekvatnih modela poslovanja za honorarne delatnosti i otvaranje kancelarija/punktova  udruženja po lokalnim samoupravama radi umrežavanja privrednika na lokalu. 

Glavne aktivnosti projekta su analiza budžetskih prihoda i rashoda, edukacija privrednika po pitanju prava i obaveza, umrežavanje privrednika po delatnostima i po mestima, saradnja sa srodnim udruženjima, edukacija zaposlenih u privatnom sektoru u vezi strukture zarade, visine i načina obračuna poreza i doprinosa, formiranje ekspertskih saveta koji bi pravovremeno reagovali na nacrte zakona, preispitali sa profesionalne strane trenutne procedure i zakone koji su na snazi, definisali probleme i predlagali profesionalna rešenja koja bi bila prezentovana relevantnim institucijama i javnosti. Očekuje se da će se ovakvim aktivnostima doprineti unapređenju statusa privrednika iz MSPP sektora, povećati standard zaposlenih u privatnom sektoru, pojednostaviti birokratske procedure, poboljšati uslovi poslovanja, suzbiti korupcija i izmeniti relevantni zakoni. 

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" nastalo je iz potrebe da se preduzetnicima i domaćim privrednicima vrati dostojanstvo kao nosiocima ekonomskog sistema cele države. Udruženje se zalaže za poboljšanje poslovnog okruženja kroz unapređen pristup pravnim i poslovnim sredstvima i postizanja institucionalnih uslova adekvatnih razvoju preduzetništva i poslovanja, a u cilju Regulisanja lokalnog tržišta i povoljnijih uslova za rad, povećanja broja preduzeća (stvaranje novih radnih mesta) i stvaranja održivog poslovanja za 21. vek. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.