Vesti

Pregovori o minimalcu nisu doneli ništa novo

Povodom poslednjih pregovora o uvećanju minimalne mesečne plate, udruženje građana Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije skreće pažnju na sistemske probleme i nepostojanje istinskog napretka u ovim pregovorima i pored odluke sa se minimalac uveća od 1. januara 2022. godine.

Predstavnici udruženja ističu da "pregovori" u vezi minimalca i ove godine pokazuju da se vodi neozbiljna ekonomska politika koja najviše opterećuje one koji najmanje zarađuju, a propušta se da se napuni budžet iz dostupnih izvora krupnog kapitala i nelegalnog tržišta.

Po analizama saradnika Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije, doktora ekonomskih nauka Predraga Mitrovića i Dragana Radovića, Ministarstvo finansija propušta da naplati 12 milijardi evra godišnje jer se dozvoljava šverc robe na carini koja završava na crnom tržištu, iznošenje novca u inostranstvo bez plaćanja poreza na dobit, krađa struje i ostale akcizne robe, divlja gradnja, krađe budžeta na nameštenim tenderima, itd. 

Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije navodi niz preporuka koje mogu doprineti rastu minimalnih zarada. Oni ističu da je potrebno korigovati poresku politiku kako bi bila pravedna, sveobuhvatna i progresivna umesto sadašnjeg opterećenja od 60% na neto minimalac. Udruženje smatra da je važno obezbediti normalne uslove poslovanja za domaće privrednike koji podrazumevaju smanjenje nameta, vladavinu prava, podsticajan privredni ambijent, ukidanje parafiskalnih nameta kao što je "eko taksa" koja neretko ne ide za ekologiju i ukinuti skandaloznu naplatu natpisa na radnjama na privatnoj svojini koja dovodi do smanjenja maloprodajnih objekata. Takođe predlažu da se politika subvencija preusmeri sa stranih investicija na domaću poljoprivredu.

Usvajanjem ovih preporuka doprinelo bi se smanjenu broj radnika koji posluju na crnom tržištu i obezbedili podsticajniji uslovi poslovanja za domaće preduzetništvo, naglašavaju u udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.