Ustanite Romi (Opre Roma Srbija)

Naziv projekta: „Da zakon radi, da Romi rade”

Trajanje projekta: 1. aprila - 31. oktobra 2021. godine

Mesto: Beograd

Oblast delovanja: Unapređenje i zaštita ljudskih prava

Cilj projekta „Da zakon radi, da Romi rade” je dugoročno zagovaranje za zapošljavanje minimum 100 visokoobrazovanih Roma i Romkinja u javnoj administraciji i državnoj upravi na strateški važnim radnim mestima. Specifično projekat će nastojati da ojača poverenje romske zajednice u institucije, približi rad institucija romskoj zajednici i kreira pozicije za veći i sistemski uticaj kako bi se poboljšao položaj Roma i Romkinja. 

Glavne aktivnosti na projektu su: mapiranje strateških pozicija u javnoj administraciji, razumevanje mehanizama i procesa kako se programiraju radna mesta, kreiranje akcionog plana i policy dokumenata i zagovaranje prema državnim institucijama. Kroz ove aktivnosti se očekuje da minimum 100 Roma i Romkinja bude zaposleno u javnoj administraciji i državnoj upravi na strateškim pozicijama. 

Opre Roma  je građanski pokret formiran 2019. godine. i čine ga mladi Romi iz cele Srbije. Bori se za razvoj demokratije i kao takav predstavlja glas romske zajednice. Služi kao platforma za samoorganizovanje različitih pokreta koji su vođeni od strane Roma za Rome. Ideja pokreta Opre Roma je da okupi ljude koji žele da žive u demokratskom društvu gde su građani slobodni, a odgovornost osnova društveno-političkih odnosa. Razvijajući mehanizme državne uprave i zakonodavstva menjaće se i položaj romske zajednice kroz kanale društvene mobilnosti za praćenje i procenu stepena odgovornosti nosioca vlasti.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.