Udruženje građana Ad Fines Cultus

Naziv projekta: „Vodim te u bioskop!

Trajanje projekta: 20. aprila - 31. oktobra 2021. godine

Mesto: Kuršumlija

Oblast delovanja: Razvoj lokalne zajednice

Cilj projekta „Vodim te u bioskop!” je razvoj lokalne zajednice kroz obezbeđivanje prostora za kreiranje i razvoj kulturnih sadržaja u saradnji i uz podršku lokalnih donosioca odluka. Ovaj projekat teži da mobiliše građane, podigne svest u široj javnosti i dodatno opremi prostor za razvijanje kulturnog i socijalnog života u lokalnoj zajednici.  

Kroz mobilisanje građana i građanki, opštine Kuršumlija, za uključivanje u inicijativu zagovaranja, projekat će nastojati da obezbedi prostor za kulturna zbivanja i kreiranje sadržaja, te razvije kulturni potencijal lokalne zajednice. Na osnovu rezultata istraživanja u kojima su se mladi izrazili da u Kuršumliji nedostaju kulturne aktivnosti, a najviše bioskopske projekcije filmova, mehanizam javnog zagovaranja neophodan je u ostvarivanju podsticajnog okruženja za razvoj kulturnih sadržaja. Aktivnosti na projektu biće usmerene na lokalne donosioce odluka, kako bi im se skrenula pažnja na neophodnost podizanja kulturnog i socijalnog života građana. U skladu sa ovim aktivnostima, kao najvažniji rezultati projekta očekuje se da lokalna samouprava donese odluku o renoviranju, opremanju i ponovnom vraćanju u funkciju bioskopa u Kuršumliji. Realizacija projekta omogućiće da mladi građani i građanke opštine Kuršumlija, mladi umetnici/e, srednjoškolci/ke, predstavnici kulturnih institucija u podsticajnom kulturnom okruženju stvaraju i dalje razvijaju kulturni potencijal lokalne zajednice. 

Udruženje građana formirano je krajem 2019. godine, iako postoji malo više od godinu dana, u tom vremenskom periodu je uspelo da organizuje brojne inicijative. Jedna od njih je bila javno zagovaranje za otvaranje omladinskog kluba. Na ovom projektu su direktno učestvovali mladi, srednjoškolci, predstavnici đačkog parlamenta i predstavnici KOMS-a u zajedničkom razgovoru sa predsednikom opštine na kome se razgovaralo o značaju formiranja omladinskog kluba. Udruženja građana Ad Fines Cultus učestvovalo je i na raznim seminarima, organizovalo muzičke večeri na kojima su nastupali lokalni bendovi i bavili su se neformalnim obrazovanjem i edukacijom mladih. Deo su i regionalnog volonterskog centra “Volonteri pomeraju granice za volontiranje u vanrednim situacijama”. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.