Vesti

Nakon petnaest godina projekcija filma u Kuršumliji

Udruženje građana Ad Fines Cultus, kroz aktivnosti u okviru projekta „Vodim te u bioskop“, nastoji da opremi prostor za kreiranje kulturnih sadržaja u Kuršumliji, čime bi se dodatno razvio kulturni i socijalni život ove lokalne zajednice. Uz podršku građana i u saradnji sa lokalnim donosiocima odluka udruženje zagovara otvaranje bioskopa u Kuršumliji, koji nije u funkciji već petnaest godina.

Kako bi se podigla svest u široj javnosti o važnosti razvoja kulturnog potencijala, Ad Fines Cultus je organizovao deljenje flajera, lepljenje plakata, potpisivanje peticija, pet svirki lokalnih bendova i projekciju filma na gradskom trgu Kuršumlije.

Od 5. do 9. avgusta održano je 5 svirki lokalnih bendova: Storytime Acoustic, Rođa i drugari, Storytime Electric, Keča i Galama i Južni Voz. Svirke su bile veoma posećene i privukle su veliku pažnju građana Kuršumlije. A nakon petnaest godina, u Kuršumliji je 10. avgusta organizovana i projekcija filma „Paklene ulice 9“. Na dan projekcije 349 stanovnika opštine je potpisalo peticiju i podržalo inicijativu Udruženja o renoviranju, opremanju i ponovnom vraćanju u funkciju bioskopa. Činjenica da su svirkama i projekciji prisustvovali građani svih starosnih dobi, od dece do penzionera, govori dovoljno o potrebama i željama stanovnika ovog grada. Na to ukazuju i rezultati sprovedene ankete, u kojoj je 90,5% mladih iskazalo da su bioskopske projekcije nešto što nedostaje Kuršumliji i što bi upotpunilo nedostatak kulturnih dešavanja.

Otvaranje bioskopa može da pokrene više kulturnih dešavanja i omogući mladim umetnicima, srednjoškolcima i predstavnicima kulturnih institucija da u podsticajnom kulturnom okruženju stvaraju i dalje razvijaju kulturni potencijal lokalne zajednice. Uz veći broj kulturnih dešavanja, predstavnici udruženja Ad Fines Cultus veruju da će mladi biti motivisani za pokretanje i drugih korisnih promena koje su neophodne u ovoj lokalnoj sredini, ali i da će u manjoj meri emigrirati u veće gradove.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.