Zaječarska inicijativa

Zaječarska inicijativa će u period od 1. marta do 31. oktobra 2020. godine, realizovati projekat pod nazivom Kraljevica za sve nas sa ciljem da doprinese očuvanju park šume Kraljevica i zaštiti njenih prirodnih i kulturno istorijskih resursa kroz uticaj na lokalnu samoupravu da dosledno i u celosti sprovodi Odluku o stavljanju Spomen park šume Kraljevica pod zaštitu. Park šuma Kraljevica je omiljeno mesto sportista, rekreativaca, ljubitelja prirode, mladih i zauzima posebno mesto u kolektivnoj svesti Zaječaraca i Zaječarki.

Tokom ovog perioda, Zaječarska inicijativa će organizovati dve javne rasprave o značaju resursa kao što je Park šuma Kraljevica, kao i o neophodnim merama njene zaštite koje treba primeniti. Obe diskusije će uživo biti prenošene na Facebook stranici Omladinskog centra Zaječar, a građani/ke će moći da se uključuju putem komentara. Najvažniji delovi ovih diskusija će biti posebno promovisani putem društvenih mreža.

Deo aktivnosti će se odigrati i na prostoru Park šume Kraljevica, pošto će Zaječarska inicijativa, u saradnji sa lokalnim udruženjima, organizovati i šetnju podrške efikasnim merama zaštite ovog prirodnog resursa. Zaječarska inicijativa će kao centralni događaj u ovoj kampanji, organizovati koncert jednog od poznatijih imena srpske muzičke scene koji je prepoznat po svom angažovanju za zaštitu životne sredine.

Tokom projekta, volonteri Zaječarske inicijative će u više navrata prikupljati potpise za podršku efikasnijim merama i boljoj primeni Odluke o stavljanju Spomen park šume Kraljevica pod zaštitu. Zaječarska inicijativa će na kraju samog projekta i zvanično predati zahtev lokalnoj samoupravi da se mere zaštite temeljno primenjuju, koji će obuhvatiti i predloge još efikasnijih mera.

Sve projektne aktivnosti su usmerene ka građanima/građankama i streme ka tome da ih uključe u javnu debate u vezi sa Park šumom Kraljevica, da ih podstaknu da se i sami angažuju po ovom pitanju, kao i da ih motivišu da na različite načine podrže ovu kampanju.

Zaječarska inicijativa je neprofitna organizacija osnovana 2001. godine u Zaječaru. Za proteklih 19 godina je iz lokalne aktivističke grupe izrasla u profesionalnu organizaciju, lidera u civilnom sektoru u istočnoj Srbija. ZI deluje u okviru svoja tri strateška pravca: razvoj zajednica, razvoj filantropije i demokratsko upravljanje, a još neke od važnih tema su i angažovanje mladih, jačanje društvenog kapitala i angažovanje građana. ZI je najveći donator u Srbiji koji deluje lokalno sa preko 260.000 dolara do sada doniranih projektima drugih organizacija civilnog društva i neformalnih grupa u Timočkoj krajini. Posebno zanimljiv segment rada ZI jeste Omladinski centar Zaječar, koji je osnovan 2010. godine. Danas Omladinski centar predstavlja jednu od ključnih institucija kulture u istočnoj Srbiji, kao i jedan od retkih, ako ne i jedini fizički prostor koji neguje kulturu javne debate i u kojem otvoreno i slobodno može da se razgovara o svim temama. U okviru Omladinskog centra posluje i Youth Cafe, malo socijalno preduzeće Zaječarske inicijative, kroz koje se generiše dovoljno sredstava za kompletan rad centra. ZI je 2013. godine osnovala Fondaciju Iskorak, prvu lokalnu fondaciju u Srbiji.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.