Vesti

Kako Zaječarci mogu da zaštite Kraljevicu?

U sredu, 2. septembra Zaječarska inicijativa je organizovala javnu tribinu Kako da zaštitimo Kraljevicu. Zahvaljujući nedavnom relaksiranju mera u vezi sa pandemijom, tribina je održana u bašti zaječarskog Omladinskog centra i privukla je veliki broj građana Zaječara.

Gosti tribine bili su dr Miodrag Velojić geograf, mr Nebojša Simeonović nekadašnji predsednik opštine Zaječar (tokom čijeg mandata je donešena aktuelna Odluka o stavljanju Kraljevice pod poseban režim zaštite) i Nikola Stanojević ekološki aktivista. Cilj tribine je bio upoznavanje građana sa aktuelnim režimom zaštite spomen park šume Kraljevica, kao i ispitivanje mehanizama za potencijalne promene i osavremanjivanje zaštite ovog prirodnog dobra, kao najvažnijeg elementa u sistemu zelenih površina Zaječara.

Govornici na tribini bili su složni u oceni da je pre svega neophodno očuvati vrednost i kompaktnost područja Kraljevice, kroz planske i druge dokumente koji će biti poštovani, kao i da glavni pokretači takvih procesa moraju biti sami građani.

U sredinama u kojima postoji kohezija, koje su zainteresovane za dešavanja u svojoj neposrednoj okolini, ključno je da građani budu što bolje informisani kako bi mogli da odreaguju. Kada građani reaguju, onda se odluke, pogotovo one nepopularne ne mogu donositi tako lako. Osnovna stvar je aktiviranje građana, ništa se neće promeniti pasivnim nezadovoljstvom – istakao je Nikola Stanojević.

Direktan prenos je emitovan i putem Fejsbuka a snimak možete pogledati ovde.

Inače, Spomen park-šuma Kraljevica je stavljena pod posebnu zaštitu opštine Zaječar 1971. godine, „kao predeo naročite prirodne lepote, koji se ističe posebnim živopisnim izgledom prirode i istorijskim značajem”. (sl. list opštine br 14 od 15.10.1971). Nova Odluka je donesena 1994. godine i njom su utvrđene granice park šume, a šuma predata na upravljanje sportsko rekreacionom centru “Kraljevica”, i određene su dužnosti te ustanove da redovno održava, zaštićuje i uređuje spomen park-šumu prema programu koji predlaže početkom svake godine, a koji usvaja SO svake godine.

U novijoj istoriji se Odluka o režimu zaštite se nije menjala, međutim u tom periodu nekoliko javnih preduzeća kratkog veka je preuzimalo gazdovanje nad Kraljevicom. Od 2006. do 2018. godine Kraljevicom su gazdovala čak četiri javna preduzeća i u tom periodu skoro ništa nije urađeno na održavanju i sprovođenju predviđenih mera i radova, što i stanje na terenu drastično oslikava. Stoga, osnovno pitanje koje ova inicijativa postavlja i na čijem razrešenju radi, jeste: Da li je trenutni sistem zaštite, održavanja i upravljanja Kraljevicom adekvatan i održiv na duže staze? I šta građani Zaječara, mogu učiniti da on bude bolji?

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.