Zaječarska inicijativa

Naziv projekta: „Kraljevica za sve nas”

Trajanje projekta: 1.mart - 31. oktobar 2020.

Cilj projekta „Kraljevica za sve nas” je doprinos očuvanju park šume Kraljevica i zaštiti njenih prirodnih i kulturno istorijskih resursa kroz uticaj na lokalnu samoupravu da dosledno i u celosti sprovodi Odluku o stavljanju Spomen park šume Kraljevica pod zaštitu.

Park šuma Kraljevica je omiljeno mesto sportista, rekreativaca, ljubitelja prirode, mladih i zauzima posebno mesto u kolektivnoj svesti Zaječaraca i Zaječarki. Nažalost usled zanemarivanja od strane lokalnih vlasti i institucija i manjka budžetskih sredstava raspoređenih za njeno održavanje najveći deo Kraljevice danas predstavlja pravi primer dugogodišnjeg zanemarivanja. Veliki broj staza, izletišta i šetališta je obrastao u korov, te uopšte nije za upotrebu. U mnogim delovima više nema klupa i korpi za smeće. Poznate “Turske” stepenice su gotovo potpuno uništene usled bujičnih voda. Šumskom fondu je naneta ogromna šteta kroz delatnosti čoveka i životinja, biljne bolesti i požare. Zagovaranjem, Zaječarska inicijativa, će nastojati da uredi i dugoročno očuva prirodnu lepotu i bogatstvo ovog kraja.

Tokom ovog perioda, Zaječarska inicijativa će organizovati dve javne rasprave o značaju resursa kao što je Park šuma Kraljevica, kao i o neophodnim merama njene zaštite koje treba primeniti. Zaječarska inicijativa, u saradnji sa lokalnim udruženjima, će organizovati i šetnju podrške efikasnim merama zaštite ovog prirodnog resursa. Zaječarska inicijativa će kao centralni događaj u ovoj kampanji, organizovati koncert jednog od poznatijih imena srpske muzičke scene koji je prepoznat po svom angažovanju za zaštitu životne sredine. Tokom projekta, volonteri Zaječarske inicijative će prikupljati potpise za podršku efikasnijim merama i boljoj primeni Odluke o stavljanju Spomen park šume Kraljevica pod zaštitu. Na kraju samog projekta, inicijativa će i zvanično predati zahtev lokalnoj samoupravi, da se mere zaštite temeljno primenjuju, koji će obuhvatiti i predloge još efikasnijih mera.

Zaječarska inicijativa je neprofitna organizacija osnovana 2001. godine u Zaječaru. Za proteklih 19 godina je iz lokalne aktivističke grupe izrasla u profesionalnu organizaciju, lidera u civilnom sektoru u istočnoj Srbija. ZI deluje u okviru svoja tri strateška pravca: razvoj zajednica, razvoj filantropije i demokratsko upravljanje, a još neke od važnih tema su i angažovanje mladih, jačanje društvenog kapitala i angažovanje građana. ZI je najveći donator u Srbiji koji deluje lokalno sa preko 260.000 dolara do sada doniranih projektima drugih organizacija civilnog društva i neformalnih grupa u Timočkoj krajini. Posebno zanimljiv segment rada ZI jeste Omladinski centar Zaječar, koji je osnovan 2010. godine. Danas Omladinski centar predstavlja jednu od ključnih institucija kulture u istočnoj Srbiji, kao i jedan od retkih, ako ne i jedini fizički prostor koji neguje kulturu javne debate i u kojem otvoreno i slobodno može da se razgovara o svim temama. U okviru Omladinskog centra posluje i Youth Cafe, malo socijalno preduzeće Zaječarske inicijative, kroz koje se generiše dovoljno sredstava za kompletan rad centra. ZI je 2013. godine osnovala Fondaciju Iskorak, prvu lokalnu fondaciju u Srbiji.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.