Vesti

Kakvu Kraljevicu želimo?

U utorak, 27. oktobra Zaječarska inicijativa je organizovala javnu online tribinu, pod nazivom Kakvu Kraljevicu želimo?

Usled epidemioloških mera za suzbijanje korona virusa u Srbiji, građani nisu prisusustvovali diskusiji uživo, već su je pratili direktno na Facebook stranici Omladinskog centra u Zaječaru.

Gosti tribine bili su Dejan Vučković - inženjer šumarstva, Anđela Risantijević - novinarka iz Zaječara i Dobrica Veselinović – predstavnik inicijative Ne davimo Beograd. Na diskusiju su pozvani i predstavnici Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove, predstavnici Gradskog veća i JKP Timok održavanje.

Akteri diskusije pokušali su da odgovore na pitanja i dileme vezane za prostorno uređenje Spomen park šume Kraljevica

Koliko prostorno planiranje može da utiče na očuvanje i razvoj Kraljevice? Koja su aktuelna, a koja moguća rešenja za njeno prostorno uređenje? Koja planska dokumenta postoje, a koja je potrebno doneti? Koliki je turistički potencijal Kraljevice i da li planska dokumenta omogućuju razvoj u tom smeru? Postoji li mogućnost za uključivanje građana u proces donošenja odluka? Šta građani žele od svoje Park šume? 

Na tribini je najavljeno i osnivanje udruženja koje bi kroz svoje delovanje objedinilo različite oblasti ekologije i koje bi okupilo zainteresovane ljude iz čitave zaječarske opštine, uključujući i sela. Borba za očuvanje i zaštitu Kraljevice bila bi jedan od zadataka ovog udruženja.

Snimak cele tribine možete pogledati OVDE.

Projekat Kraljevica za sve nas Zaječarske inicijative realizuje se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.