Vesti

Šetnja za Kraljevicu

U subotu 12. septembra, na nekoliko lokacija u Zaječaru i okolini organizovane su pešačke ture u okviru Dana pešačenja koji se tog datuma obeležio širom Srbije. Zaječarska inicijativa je u saradnji sa planinarsko-smučarskim društvom Ljuba Nešić u sklopu kampanje Kraljevica za sve nas organizovala jednu od ruta, upravo na Kraljevici, u dužini od 4,5 km, i pozvala sve ljubitelje Kraljevice da provedu dan u prirodi i da šetnjom pokažu koliko ima Zaječaraca kojima je stalo do očuvanja ovog prirodnog dobra.

Poslednji punkt i cilj staze je bio ispred planinarskog doma PSD Ljuba Nešić, pokraj Istočne tvrđave iz 19. veka gde su svi nakon šetnje mogli da se druže, osveže uz hranu i piće, saberu utiske, ali i da potpišu peticiju za zaštitu Spomen park-šume Kraljevica, kao prostora od izuzetnog značaja za stanovništvo grada Zaječara i društva uopšte. Takođe, dali su potpis i za izradu detaljnog urbanističkog plana i ostalih neophodnih dokumenata za nesmetano plansko upravljanje, koju je veliki broj građana svojim potpisima već podržao.

Cilj kampanje Kraljevica za sve nas je dosledna primena i sprovođenje Odluke o zaštiti spomen park-šume Kraljevica, kao i donošenje odgovarajućih dokumenata kojima bi se sprečile eventualne zloupotrebe, upravljanje Kraljevicom i njena namena jasno definisali, a  time i njeno očuvanje i razvoj dugoročnije obezbedili. Pored brojnih građana Zaječara, značaj ove inicijative prepoznala su i različita udruženja, koja su i sama korisnici prostora Kraljevice, te saradnja i razumevanje sa njima značajno ojačava poziciju Zaječarske inicijative u misiji javnog zagovaranja.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.