Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije Original Srbija

Projekat Geografsko poreklo kao razvojni potencijal lokalnih zajednica Original Srbije ima za cilj da doprinese jačanju položaja organizacija civilnog društva (OCD) proizvođača proizvoda sa geografskim poreklom u procesu definisanja i donošenja javnih politika i izjednačavanju statusa ovih proizvođača sa organskim. Fokus javnog zagovaranja je na ostvarivanju saradnje sa donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou,  koja su zadužena za  donošenje  ovih javnih politika (Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat  za poljoprivredu).

Najvažniji rezultati projekta usmereni su na unapređenje kapaciteta OCD za starteško osmišljavanje kampanja javnog zagovaranja, postojanje obučenih članova koji znaju da implementiraju kampanju javnog zagovaranja i realizacija kampanje javnog zagovaranja sa donosiocima odluka u koju su uključeni predstavnici proizvođača. Očekuje se i da bude donet propis o podsticajima za proizvođače proizvoda sa geografskim poreklom koji je prilagođen EU modelu a koja je inicirana kroz proces javnog zagovaranja.

Benefite od realizacije ovog projekta imaće proizvođači proizvoda sa geografskim poreklom koji su nosioci sertifikata ili su u procesu sertifikacije, proizvođači koji će u budućnosti biti nosioci sertifikata oznake geografskog porekla, ali i sami građani.

Predviđeno traje od 27. aprila do 31. oktobra 2020. godine i realizuje se na teritoriji cele Srbije.

Original Srbija je Savez koji okuplja proizvođače tradicionalnih proizvoda u našoj zemlji. Udruženje je osnovano 2015. godine, kao savez više različitih udruženja koja su prepoznala potrebu da zajedno krenu u borbu za iste interese, očuvanje tradicionalnih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Ova oznaka garantuje da su specifičnost  proizvoda i kvalitet nastali u spoju prirodnih odlika, umeća i tradicije. Članice Saveza su pojedinci, udruženja poljoprivrednika, zadruge i preduzeća koji u svom asortimanu proizvode neki od proizvoda sa poreklom. U Savezu se čuva gastronomsko nasleđe, osnažuju i podižu nove generacije proizvođača za zdrave proizvode, održivu i isplativu proizvodnju.

Vesti

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.