Planinsko Biciklističko Društvo Biciklo

Udruženje „Planinsko Biciklističko Društvo Biciklo” je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti biciklizma, poboljšanja uslova za vožnju bicikala, povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju, kao i stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku. Naše aktivnosti odvijaju se lokalno, na osnovu interesovanja i angažovanja zajednice, kao i članova i članica udruženja.

Osnovni cilj udruženja je promocija bicikla kao prevoznog sredstva i sportskog rekvizita, promocija gradskog i planinskog (amaterskog) biciklizma, kao preduslov za zdrav život.

Udruženje svojim radom želi da ukaže na potrebu izgradnje biciklističke infrastrukture u gradu i da doprinese bezbednom odvijanju biciklističkog saobraćaja u gradu. Pored toga, Biciklo nastoji da promoviše biciklo kao alternativno prevozno sredstvo i utiče na poboljšanje saobraćajne kulture dece i mladih i ukaže na značaj boravka u prirodi i razvije ekološku svest putem organizovanja biciklističkih ekskurzija.  

Projekat “Ciklo grad” ima za cilj razvoj lokalne zajednice i promociju biciklizma kao održivog vida transporta u gradskom području Loznice.

Specifični ciljevi projekta su:

  • Povećanje udela biciklističkog saobraćaja u Loznici
  • Podizanje svesti građana Loznice o benefitima biciklizma
  • Formiranje stava na nivou lokalne samouprave o potrebi detaljnije planske i projektne razrade biciklističke infrastrukture
  • Omogućavanje nesmetanog funkcionisanja postojećih biciklističkih staza u gradu Loznica.

Projektne aktivnosti će sa jedne strane biti usmerene ka nosiocima vlasti u Loznici i razgovorima o mogućim rešenjima za poboljšanje uslova za odvijanje biciklističkog saobraćaja. Pored toga, biće organizovani i direktni susreti sa građanima Loznice poput zajedničkih vožnji – tzv. „kritične mase“ biciklista, izrada i postavljanje parkirališta za bicikle u osnovnim školama, radionice na temu osnovnih popravki bicikala i bezbednosti u saobraćaju.

Očekivani rezultati projekta su:

  • Povećanje broja građana koji bicikl koriste za obavljanje svojih svakodnevnih kretanja u gradu Loznica;
  • Prepoznavanje potrebe za detaljnijom razradom pitanja biciklističke infrastrukture od strane lokalne samouprave grada Loznica;
  • Inicirana saradnja između relevantnih organizacija i lokalne samouprave u pripremi budućih urbanističkih planskih dokumenata i ostalih pitanja koja se tiču poboljšanja položaja biciklista u gradu Loznica.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

© Beogradska otvorena škola 2019