Vesti

Panel diskusija u skupštinskoj sali grada Loznice

Na jučerašnjem panelu koji je organizovalo udruženje PBD  „BicikLO'' u saradnji sa lokalnom samoupravom grada Loznice, diskutovalo se o tendencijama održive urbane mobilnosti, mogućnostima razvoja biciklističke infrastrukture u gradu kao i o vidovima aktivacije građana, ali i predstavnika vlasti na rešavanju problema vezanih za razvoj i unapređenje biciklizma u gradu. Prisutni su ovom prilikom dobili publikaciju „Ciklo grad Loznica – Smernice za razvoj biciklističke infrastrukture u gradu Loznica'' koju su članovi PBD  „BicikLO'' izradili u okviru aktivnosti na ovom projektu.

Klara Danilović, šefica Odeljenja za prostorno planiranje, urbanizam i stanovanje iz  „Stalne konferencija gradova i opština'' istakla je značaj implementacije održive urbane mobilnosti u planiranju razvoja gradova.

Miloš Đuričić, predstavnik PBD  „BicikLO'' govorio je o benefitima biciklizma – ekonomskim, ekološkim i socijalnim. Napravljen je osvrt na trenutno stanje biciklističke infrastrukture u Loznici i date su preporuke za razvoj iste, kao i ideje za poboljšanje položaja biciklista.

Vlado Martinović, predstavnik udruženja  „Ulice za bicikliste'' iz Beograda preneo je svoja iskustva iz brojnih akcija koje ovo udruženje već nekoliko godina sprovodi. Istakao je nužnost konstantnog rada na ovoj problematici i podizanju nivoa svesti kako građana, tako i nosioca vlasti.

Od predstavnika lokalne samouprave na panelu su prisustvovali: Vladan Tripković, načelnik odeljenja za planiranje i izgradnju; Dragana Jovanović, glavni urbanista i Jovan Miladinović, načelnik odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Oni su preneli načelan stav da na pitanju biciklizma u gradu treba da se radi i da će članovi udruženja PBD  „BicikLO'' biti relevantan i aktivan sagovornik na ovu temu. Istaknut je značaj planirane Strategije o bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Loznice koji se nalazi u početnoj fazi izrade, a u čiju će izradu članovi PBD  „BicikLO'' biti aktivno uključeni.

Panelu su takođe prisustvovali i građani Loznice koji su istakli želju za poboljšanjem položaja biciklista u gradu.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.