Planinsko Biciklističko Društvo Biciklo

Naziv projekta: "Ciklo grad"

Trajanje projekta: 15. april - 31. oktobar 2019.

Mesto: Loznica

Oblast delovanja: Zaštita životne sredine

Projekat "Ciklo grad" ima za cilj razvoj lokalne zajednice i promociju biciklizma kao održivog vida transporta u gradskom području Loznice.

Projektne aktivnosti su sa jedne strane usmerene ka nosiocima vlasti u Loznici i razgovorima o mogućim rešenjima za poboljšanje uslova za odvijanje biciklističkog saobraćaja. Pored toga, biće organizovani i direktni susreti sa građanima Loznice poput zajedničkih vožnji – tzv. "kritične mase" biciklista, izrada i postavljanje parkirališta za bicikle u osnovnim školama, radionice na temu osnovnih popravki bicikala i bezbednosti u saobraćaju.

Očekivani rezultati projekta su povećanje broja građana koji bicikl koriste za obavljanje svojih svakodnevnih kretanja u gradu Loznica, prepoznavanje potrebe za detaljnijom razradom pitanja biciklističke infrastrukture od strane lokalne samouprave grada Loznica. Dodatno se očekuje saradnja između relevantnih organizacija i lokalne samouprave u pripremi budućih urbanističkih planskih dokumenata i ostalih pitanja koja se tiču poboljšanja položaja biciklista u gradu Loznica.

Udruženje "Planinsko Biciklističko Društvo Biciklo" je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti biciklizma, poboljšanja uslova za vožnju bicikala, povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju, kao i stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku. Naše aktivnosti odvijaju se lokalno, na osnovu interesovanja i angažovanja zajednice, kao i članova i članica udruženja. Osnovni cilj udruženja je promocija bicikla kao prevoznog sredstva i sportskog rekvizita, promocija gradskog i planinskog (amaterskog) biciklizma, kao preduslov za zdrav život. Udruženje svojim radom želi da ukaže na potrebu izgradnje biciklističke infrastrukture u gradu i da doprinese bezbednom odvijanju biciklističkog saobraćaja u gradu. Pored toga, Biciklo nastoji da promoviše biciklo kao alternativno prevozno sredstvo i utiče na poboljšanje saobraćajne kulture dece i mladih i ukaže na značaj boravka u prirodi i razvije ekološku svest putem organizovanja biciklističkih ekskurzija.  

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.