Vesti

Otvoren Muzej odbrane reka Stare planine

Naši Pokretači promena 2019. godine, Savez mesnih zajednica Stare planine obeležio je 50 godina borbe za reku i prirodu. Tom prilikom, 3. avgusta, otvorili su Muzej odbrane reka Stare planine i Informativno dokumentarni centar. Muzej je otvoren u Galeriji mesne zajednice Temska na Staroj planini.

Autorka projekta i stalne postavke Muzeja je Dragana Božinović, koja je na ovaj način želela da prikaže pola veka borbe građana za zaštitu prirode. Priroda ne staje, pa tako ni njihova borba za prirodu te su u pripremi primedbe na dalju gradnju na Jabučkom ravništu.

Povodom otvaranja Muzeja prikazan je i dokumentarni film Reke žedne slobode i dodeljena je nagrada za životno delo Plava povelja Stare planine profesoru Miroslavu Demaji. U stvaranju ovog muzeja učestvovali su Udruženje Temska, MZ Temska, Naučno-istraživačkog Društva studenata biologije i ekologije Josif Pančić, Društvo mladih istraživača Branislav Bukurov, Savez mesnih zajednica Stare planine i Licej. Projekat su podržali Britanska ambasada u Beogradu, British Council, Fondacija Trag, Free River fond, Svetska organizacija za zaštitu prirode, Dokumentarna produkcija Kvadrat i Fakultet dramskih umetnosti.

Muzej će biti otvoren svakog vikenda za posetioce i istraživače i grupe uz najavu na email: muzejodbranareka@gmail.com ili broj telefona 065/564-35-29

Savez mesnih zajednica Stare planine dobio je 2019. godine nagradu Prvi glas građana. Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja obezbedila podršku velikog broja građana koji su postali nosioci poruke kampanje, a u 2019. godini to je bila inicijativa „Ne za MHE“. Više o njihovom radu možete pogledati ovde.


Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.