Vesti

Stabilna fragilnost Zapadnog Balkana: Šta su rešenja za post-kovid normalnost?

Šesta godišnja regionalna konferencija Move.Link.Engage počela je danas u Beogradu pod nazivom Development for Real: Partnership, Solidarity and Responsibility in Post-Covid 19 era. Fokus ovogodišnje diskusije je reakcija Evropske unije na pandemiju, predstavljanje ključnih karakteristika plana oporavka za EU i istraživanje uticaja najnovijih dešavanja na EU perspektivu Zapadnog Balkana. Cilj konferencije je da pruži dodatnu podršku i konkretna rešenja civilnom društvu u kontekstu regionalnog partnerstva, solidarnosti i odgovornosti.

Move.Link.Engage je otvorio panel posvećen izazovima sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva i građani u svojim lokalnim zajednicama širom Zapadnog Balkana, ali i primerima dobre prakse sa ciljem pružanja odgovora i jasnih preporuka za donosioce odluka u regionu, sa osvrtom na naučene lekcije EU i država članica u toku pandemije. „Potrebno je da gradimo čvršće veze u vreme stabilnosti da bismo mogli adekvatno da reagujemo na krize i zaista strateški pristupamo brojnim problemima koje imamo“, zaključak je lokalnih pokretača promena koji se bave različitim temama – promocijom biciklizma, kvalitetom vazduha, zapošljivošću žena 45+, istraživačkim novinarstvom, proizvodima geografskog porekla kao razvojnom potencijalu lokalnih zajednica, uključivanjem mladih u procese donošenja odluka, razvojem lokalnog preduzetništva ili pak osnaživanjem nezavisnog javnog tužilaštva.

Naredni panel je obrađivao temu EU integracija i razvoja o kojoj su govorili Njegova ekselenciija, g. Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i g. Andre De Munter, poslanik u Evropskom parlamentu, a panel je moderirao Vladimir Pavlović, savetnik za javne politike BOŠ-a.

Istaknuta je nužnost partnerstva između organizacija civilnog društva, vlade i građana. Kao što se od OCD očekuje da budu odgovorne prema građanima, ali i da budu partner na kog se institucije mogu osloniti, tako se i od institucija očekuje da u svom radu budu odgovorne, inkluzivne i transparentne. Iako bi na ostvarenju tog cilja trebalo da rade države samostalno, uzimajući u obzir da zemlje Zapadnog Balkana spadaju u slabe demokratije, gore navedeni akteri treba da se oslone na okvire za saradnju i partnerstvo koji su razvijeni u EU. To se može postići isključivo ukoliko se konsoliduju različita mišljenja političkih elita i ostvari doslednost u primeni. Ono što je neminovno istaći jeste da odgovor EU na krizu nastalu usled panedmije nije bio koordinisan i pravovremen što je rezultiralo kreiranjem novog investicionog plana. On je ne samo u skladu sa Berlinskim procesom, već i novom metodologijom proširenja.

Partnerstvo, solidarnost i odgovornost jesu ključne reči kada je u pitanju prevazilaženje posledica pandemije, ali se ne treba fokusirati samo na region. Primere dobre prakse bi trebalo potražiti ne samo u EU, već i globalno, kako bi se došlo do najadekvatnijeg odgovora za prevazilaženje posledica iste.

Druge sesije naredna dva dana, 22. i 23. septembra, će otvoriti diskusije na temu uloge zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju nove razvojne politike EU, uticaja pandemije na proces evropskih integracija, odgovora EU na aktuelnu krizu i posledice koja očekivana ekonomska recesija može ostaviti na budućnost mladih. Neki od govornika biće i Vladimir Bilčik, Dušan Reljić, Marija Desivojević Cvetković, Duško Vasiljević.

Konferencija Move.Link.Engage već šestu godinu zaredom predstavlja prepoznatljiv forum za razgovor i diskusiju o značajnim temama koje se tiču učešća civilnog društva i medija u procesu evropskih integracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana. Konferenciju organizuje Beogradska otvorena škola, od 21. do 23. septembra, uz podršku Kraljevine Švedske putem platforme Zoom. Više informacija možete pronaći ovde.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.