Vesti

Move. Link. Engage: O razvoju u kriznim vremenima

Pandemija je sve nas, pa tako i javni, poslovni i civilni sektor zatekla nespremne. Početak 2020. godine, obeležio je krizni menadžment koji se odnosio na saniranje posledica izazvanih novom normalnošću, na koju smo se, pod prinudom, adaptirali. Iako se i dalje borimo kako sa promenama tako i sa virusom COVID-19, organizovali smo prostor za dijalog i promišljanja o tome šta nas čeka i kako da nas neke nove okolnosti ne zateknu opet nedovoljno spremne. Na koji način ćemo se nositi sa posledicama krize i da li su regionalno partnerstvo i solidarnost adekvatni odgovori – promišljanja su na kojima se temeljila šesta regionalna Move.Link.Engage konferencija Razvoj u kontekstu partnerstva, solidarnosti i odgovornosti u post-COVID19 eri koju je organizovala Beogradska otvorena škola uz podršku Kraljevine Švedske i Evropske komisije. Od 21. do 23. septembra putem ZOOM platforme sa više od 200 učesnika iz Zapadnog Balkana razgovarali smo o partnerstvu, solidarnosti i odgovornosti, o tome čije su reakcije na pandemiju bile adekvatne i da li će javni, poslovni i civilni sektor izaći iz krize bez većih posledica.

Razgovarali smo o odgovoru Evropske unije na pandemiju, o njenom uticaju na velika, mala i srednja preduzeća, ali i na svetsku ekonomiju, o ulozi organizacija civilnog društva, o tome da li je moguće unaprediti zapošljivost u kriznim vremenima, kao i o pravednoj energetskoj tranziciji sa odabranim ekspertima i ekspertkinjama iz čitave Evrope. Kao i prethodnih godina, osim eminentnih govornika, okupili smo i veliki broj učesnika iz regiona i Evrope, predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, medija i mnoge druge.

Konferencija je, 21. septembra, otvorena panelom koji je posvećen pokretačima promena – organizacijama civilnog društva koje se u svojim lokalnim zajednicama bave raznim pitanjima i rešavanjima problema na prostoru Zapadnog Balkana. Predstavljeni su izazovi sa kojima se one suočavaju, ali i njihovi predlozi rešenja problema, kao i primeri dobre prakse iz zemlje i regiona. Jedan od glavnih zaključaka je da je povezivanje među organizacijama civilnog društva, institucijama i privredom jedan od glavnih načina za održavnje stabilnosti i prevazilaženje kriza.

Istog dana, pričali smo i o uticaju krize i partnerstvu kroz prizmu evropskih integracija. Šef kancelarije Saveta Evrope, G. Tobias Flesenkemper i poslanik u Evropskom parlamentu, g. Andre de Munter, diskutovali su o tome da li su institucije i organizacije civilnog društva u demokratijama oslonac jedne drugima. Pa tako ulogu civilnog društva, u Srbiji kao slaboj demokratiji, vide u postavljanju okvira za saradnju i partnerstvo kao i kontinuirano upućivanje zahteva za saradnju. Institucije bi trebalo da budu responzivne, transparentne i odgovorne prema svojim građanima, zaključili su oni.

Drugi dan konferencije, 22. septembar, započet je diskusijom na temu odgovor institucija u vreme krize. O ovoj temi govorili su šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost u Berlinu, g. Dušan Reljić i poslanik Evropskog parlamenta, g. Vladimir Bilčik. Jedan od zaključaka je to da je Zapadni Balkan nakon pandemije još udaljeniji od Evropske unije i da ne postoji politička volja na Zapadnom Balkanu da se posveti u potpunosti evropskim integracijama. Govornici su se složili da EU mora jasnije da komunicira poruke. Takođe, potvrdili su da je reakcija EU na pandemiju i saradnja sa Zapadnim Balkanom tekla sporo, ali i da će to EU pokušati da ispravi kada je u pitanju nabavka i distribucija vakcine protiv koronavirusa širom Evrope.

Tokom narednog panela, raspravljalo se o posledicama virusa na velika, srednja i mala preduzeća, kao i o previđanjima za unapređenje i pokretanje srpske ekonomije, koja je u velikoj meri ugrožena ovakvim razvojem događaja i izložena velikim gubicima. Poslovna zajednica je morala da promeni načine poslovanja, da nađe načine da unapredi održivost i da amortizuje ogromne posledice koje će se tek u narednom periodu videti.

Poslednjeg dana konferencije, 23. septembra, razgovarali smo o specifičnijim, ali ne manje važnim temama. Kako je do sada pandemija uticala na tržište rada, a kako će tek uticati, bila je tema panela koji se odnosio na unapređenje zapošljivosti, naročito kada je u pitanju jedna od najranjivijih grupa kao što su to mladi. Razgovarali smo o instrumentima u okviru EU – Garancijama za mlade i kako se primeri dobre prakse iz regiona mogu preslikati na Srbiju. Takođe, jedan od načina za prevazilaženje teškoća, govornici su videli u saradnji i partnerstvu civilnog i poslovnog sektora, što bi otvorilo nove šanse za zapošljavanje mladih, pokretanje preduzetničkih inicijativa i razvoj socijalnog preduzetništva.

Move.Link.Engage je završena panelom o energetskoj tranziciji i pitanjima kako ona izgleda na nivou EU, kako se ovaj proces može učiniti pravednim i koja je uloga nevladinog sektora i lokalnih zajednica u svemu tome. Važno je uključiti u ove procese sve zainteresovane strane i povezati lokalne zajednice, kao i pružiti im podršku da se ugledaju na primere dobre prakse. Neophodno je da civilni sektor, naročito u onim državama gde proces energetske tranzicije nije otpočeo, vrši uticaj na institucije i donosioce odluka i da se zagovara za smanjenje korišćenja uglja za proizvodnju energije. Govornici su se složili da zemlje Zapadnog Balkana nisu napravile značajne pomake u procesu energetske tranzicije i čeka ih dug put do prelaska na korišćenje obnovljivih izvora energije.

U okviru godišnje konferencije, već tradicionalno, dodeljene su i diplome studentima i studentkinjama XXVII generacije obrazovnog programa Studije budućnosti. Tim Beogradske otvorene škole poželeo im je dobrodošlicu u alumni zajednicu koji broji više od 1.200 ljudi.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.