Vesti

Aktivni građani-bolje društvo: Podaci i njihova upotreba u zagovaranju

U okviru projekta Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju, u sredu, 28. oktobra 2020. godine održan je vebinar putem Zoom platforme koji je obuhvatio teme kreiranja podataka i njihove upotrebe u javnom zagovaranju, ali i traženje i dolaženje do podataka.

Trener Nebojša Radić započeo je svoje predavanje sa legendom o Džon Snou, idejnom tvorcu data mapping-a , odnosno kreiranja mapa sa podacima, pomoću koje je Snou rešio problem infekcije kolere u Londonu sredinom 19. veka. 

Osim toga, prvi deo vebinara trener Nebojša Radić posvetio je razlici između javnih i otvorenih podataka, razlici između kvalitativnog i kvantitavnog istraživanja, ali i načinu dobijanja podataka iz zajednice, odnosno crowdsourcing-u.

U drugom delu vebinara, predavanje je održala Ana Novaković, novinarka N1. Ana je održala predavanje o značaju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je 2012. godine proglašen za najbolji Zakon o slobodnom pristupu informacijama u svetu. 

Ana Novaković je objasnila kako napisati Zahtev za pristup informacijama, ukazala na to koje sve informacije građani mogu tražiti od državnih institucija (poput informacija iz ugovora o nabavci respiratora tokom trajanja pandemije koronavirusa), ali je skrenula pažnju i na to kako građani mogu da reaguju kada državni organ ignoriše podneti Zahtev.

Projekat Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.