Vesti

Kuda idu sredstva iz Budžetskog fonda za šume?

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma "Omorika" započela je kampanju javnog zagovaranja čiji cilj je uspostavljanje pravedne i namenske raspodele sredstava iz Budžetskog fonda za šume Republike Srbije.

Tokom juna održane su tri ulične akcije i tri sastanka u selima Zlatiborskog okruga, Zaovine, Mokra Gora i Sjeverin, kada su, u direktnom kontaktu sa građanima i članovima saveta mesnih zajednica, predstavnici organizacije "Omorika" analizirali mogućnosti za unapređenje upravljanja privatnih šuma i zaštite životne sredine. Građanima su predstavljene mogućnosti za napredak i razvoj lokalne samouprave i lokalnih šuma ukoliko bi se sredstva iz Budžetskog fonda za šume trošila namenski, odnosno kada bi se sredstva vraćala odakle su potekla – iz šuma.

Zagovaranje za odgovorno i namensko trošenje sredstava Budžetskog fonda za šume će se nastaviti u narednom periodu, organizacijom poseta Užicu, Priboju i Bajinoj Bašti, uličnim akcijama u ovim gradovima i razgovorima sa zainteresovanim stranama. U okviru ovih aktivnosti "Omorika" želi da podstakne savete mesnih zajednica u pravovremenom i kontinuiranom praćenju trošenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume koja potiču od taksi koje su vlasnici privatnih šuma uplatili za posečeno drvo. Iako je zakonom predviđeno da se ova sredstva vrate lokalnim samoupravama i namenski potroše za unapređenje stanja šuma kroz pošumljavanja, mere nege šuma ili izgradnju putne infrastrukture, lokalne samouprave uglavnom nemaju precizne podatke o ovim iznosima i shodno tome sistemski ne planiraju trošenje ovih sredstava.

U planu je i "piknik sa novinarima", na kom će "Omorika" predstaviti novinarima inicijativu za uspostavljanje namenskog trošenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume, razgovarati o značaju šuma, ekologiji i važnosti zaštite životne sredine. Izgradnja partnerskih odnosa sa medijima doprineće procesu tačnog i pravovremenog informisanja građana o zelenim temama kojima se Omorika bavi.  

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.