Vesti

Deca i mladi ujedinjeni protiv zloupotrebe dece u medijima

Trening "Nisam roba, nisam meta! – Deca u medijskom ogledalu" održan je 26. juna 2021. godine u Rektoratu Univerziteta u Beogradu u okviru inicijative Prijatelji dece Srbije koja se bavi zaštitom dece u medijima. Na treningu je učeštvovalo 27 dece i mladih iz cele Srbije koji su sa predstavnicima Prijatelji dece Srbije razgovarali o tome kako uočiti i reagovati u slučajevima medijske zloupotrebe dece. 

Takođe, učesnici su imali prilike da se dodatno informišu o medijskoj i digitalnoj pismenosti, a predstavljen je i mehanizam podrške, koji je važan alat u prevenciji zloupotrebe dece u medijima, a učesnici su upoznati sa obavezama medija prilikom izveštavanja o deci. Kroz praktičan rad, učesnici su imali priliku da vežbaju kritičko mišljenje, provere izvor informacija, kreiraju whatchdog kampanju i saznaju koje veštine su im potrebne kako bi pokrenili zajednicu i svoje vršnjake u vezi njima važnih tema.  

Ohrabrujuće je da deca i mladi, koji su učestvovali na treningu, prepoznaju ovaj problem i razumeju posledice zloupotrebe dece u medijima. Motivisani i ujedinjeni, rešili su da ne ćute, već da budu glasni i kažu: "Znamo šta radite i to nije okej!”

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.