Vesti

Poljoprivrednici nedovoljno informisani o lokalnim merama podsticaja

Polovina ispitanih poljoprivrednika nije bila informisana o lokalnim merama podsticaja, a više od 75% ispitanika nije koristilo lokalne podsticaje u prethodne tri godine – ovo su ključni nalazi istraživanja koje je udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije realizovalo tokom juna i jula ove godine u okviru projekta "Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje". Cilj ovog projekta je unapređenje modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu u opštinama Rekovac i Despotovac i uključivanje poljoprivrednika u kreiranje Programa mera lokalnih ulaganja u poljoprivredu koji bi bio usklađen sa realnim potrebama poljoprivrednika.

Analiza izveštaja o rezultatima konkursa za lokalne mere podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje je pokazala da su mnoge mere podsticaja često neiskorišćene, da proces dodele sredstava nije dovoljno transparentan, a da kriterijumi za ocenu pristiglih prijava najčešće ne postoje.

Mladi poljoprivrednici Srbije su u junu i julu organizovali dve ulične akcije u Rekovcu i Despotovcu tokom kojih su razgovarali sa poljoprivrednicima o tome koliko su informisani o lokalnim konkursima, kao i o neophodnim podsticajima za unapređenje njihovih poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, udruženje je istovremeno realizovalo i anketu koju je popunilo 122 poljoprivrednika i koja je  pokazala da:

  • polovina ispitanih poljoprivrednika nije bila informisana o lokalnim merama podsticaja;
  • više od 75% ispitanika nije koristilo lokalne podsticaje u prethodne tri godine, a kao glavne razloge su naveli da nisu znali ili da su kasno saznali za konkurse, dok su neki ispitanici izjavili da nisu učestvovali u konkursima jer se na njima prolazi samo "preko veze";
  • više od 86% poljoprivrednika smatra da su potrebni jasni kriterijumi dodele sredstava i da bi prednost trebalo da imaju mladi nosioci poljoprivrednih gazdinstava, višečlane porodice sa decom koje se bave poljoprivredom i oni kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

Na pitanje da li bi se u budućnosti prijavili na konkurse za davanja u poljoprivredi, više od 70% poljoprivrednika je dalo pozitivan odgovor.

Udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije će u narednom periodu pripremiti predlog modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu koji bi bio usklađen sa potrebama poljoprivrednika i koji bi sadržao jasne kriterijume rangiranja i bodovanja prijava. Predlog će biti predstavljen lokalnim samoupravama u Rekovcu i Despotovcu, a nadležnima će biti ukazano i na neophodnost promovisanja konkursa kroz sve raspoložive kanale komunikacije.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.