Vesti

Počela sa radom platforma za prijavu medijske i političke zloupotrebe dece

Prijatelji dece Srbije (PDS) obaveštavaju sve građane da je počeo sa radom sajt decaimediji.com, na kome se mogu informisati o problemu zloupotrebe i prijaviti medijsku i političku zloupotrebu dece.

Pojedini mediji u Srbiji svakodnevno i evidentno krše dečja prava kao i postojeće propise. Neadekvatno izveštavaju o deci, koriste ih u ekonomskoj propagandi, a uz to emituju i štampaju potpuno neprimerene sadržaje (govor mržnje, pornografiju, šund...), dostupne deci svuda i u svako vreme. Otkrivaju dečji identitet, ugrožavaju dostojanstvo, privatnost, a često i bezbednost. Ponekad to čine uz saglasnost roditelja/staratelja, zloupotrebljavajući njihovu neinformisanost i lakovernost.

Većina političara i političkih organizacija uključuju decu u političke kampanje i skupove, znajući da na taj način stiču naklonost biračkog tela. Deca ne treba da budu ukras političkih mitinga, sastanaka funkcionera, predizbornih kampanja…

Deca nisu tu da bi podizala tiraž i rejting. Mediji i politički akteri NE SMEJU da zloupotrebljavaju decu.

Napravimo promenu zajedno!

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.