Vesti

Savet za štampu jednoglasno usvojio žalbu Prijatelja dece Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je ocenila osnovanom žalbu organizacije Prijatelji dece Srbije povodom izveštavanja o slučajevima mučenja i ubistava kriminalnog klana u periodu od 18. jula do 16. avgusta 2021. godine u listovima i portalima: Informer, Kurir, Alo, Republika.rs, Telegraf.rs, i donela  odluku da su navedeni mediji prekršili više članova Kodeksa novinara Srbije.

„Članovi Komisije za žalbe su zaključili da postoji javni interes da se zna za postojanje organizovane kriminalne grupe. Međutim, iznošenjem pojedinosti brutalnosti, objavljivanjem fotografija iskasapljenih tela žrtava i naslovima koji sadrže opise ubistava i mučenja, otišlo se u najprizemniji i uznemirujući senzacionalizam“, naveli su predstavnici organizacije Prijatelji dece Srbija u svom saopštenju povodom odluke Saveta za štampu.

„Navedeni listovi i portali su u izveštavanju o ovom slučaju, naslovnom stranom, tekstovima, kao i blokovima i sadržajem na platformama, izvršili ekstremno negativan uticaj na emocionalni, moralni, intelektualni i socijalni razvoj svakog deteta koje se našlo izloženo ovim sadržajima, sa nesagledivim posledicama. Takođe, gotovo svi navedeni mediji u vreme zatvaranja ove žalbe nisu prestajali sa eksploatacijom navedenog slučaja. Smatramo da je ovim postupcima naneta izuzetno velika šteta interesima svakog deteta u našem društvu“.

U Odluci Saveta za štampu navedeno je da “Kodeks novinara Srbije nedvosmisleno zabranjuje novinarima upotrebu neprimerenih, uznemiravajućih, pornografskih i svih drugih sadržaja koji mogu imati štetan uticaj na decu i nalaže im obavezu da poštuju i štite prava dece, kao i prava i dostojanstvo žrtava zločina i njihovih porodica“. Ove obavezu su, po oceni Komisije, prilikom izveštavanja o ovom slučaju potpuno zanemarene.

„Komisija takođe smatra da je podnosilac žalbe u pravu kada tvrdi da nije prihvatljiv izgovor medija da ti tekstovi nisu namenjeni deci i, pogotovo, prebacivanje odgovornosti isključivo na roditelje, koji bi trebalo da kontrolišu kakve medijske sadržaje prate njihova deca. Naročito zbog toga što su uznemirujući sadržaji objavljeni i na naslovnim stranama, tako da je moglo da ih vidi svako dete koje prolazi pored kioska ili nešto kupuje na njemu. Isto je i sa objavama na portalima - postavljene su i dostupne”.

Prijatelji dece Srbije apeluju na medijske kuće da poštuju postojeće regulative. Takođe, pozivaju medijske kuće da potpišu Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, objavljenog 2019. godine.

 

 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.