Vesti

Od saobraćajnog vaspitanja u školama do bezbednosti učesnika u saobraćaju

Strukovno udruženje Sigurne staze je 20. septembra u saradnji sa Crvenim Krstom opštine Boljevac održalo predavanje o bezbednosti saobraćaja za učenike osnovnih škola na teritoriji opštine Boljevac. Predavanje je održano u okviru Evropske nedelje mobilnosti koju je pokrenula Evropska komisija s ciljem promovisanja nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima kako bi se unapredio kvalitet životne sredine.

Na predavanju je predstavljena knjiga "Siguran smer - vodič kroz osnovna pravila saobraćaja" koja je namenjena nižim razredima osnovne škole, a koju su ovom prilikom dobile sve osnovne škole u Boljevcu. Takođe knjiga je predstavljena i građanima Bora 27. septembra.

Autor knjige i idejni tvorac projekta je Nenad Jevtić, diplomirani pravnik, a izdavač Sigurne staze, koji zastupa ideju uvođenja saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta. Jevtić veruje da bi se time doprinelo unapređenju nivoa bezbednosti saobraćaja, unapređenju ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenju broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Projekat “Siguran smer” nije samo edicija knjiga, već sistem prezentovanja saobraćajnih pravila i usvajanja istih u procesu kontinuiranog učenja. Knjiga je nastala kao proizvod različitih iskustava, proučavanja osnova psihologije i načina na koji se  pravila saobraćaja uče u drugim državama, kao i uporednog zakonodavstva. Ovaj serijal knjiga predstavlja mali korak ka postavljenom ciju - bezbednom saobraćaju.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.