Vesti

Ljubav je zakon

Ove godine, 18. septembra, je obeležen jubilarni dvadeseti Prajd u Beogradu, uz slogan Ljubav je zakon”.

Dvadesetak mladih korisnica i korisnika Grupe Izađi učestvovalo je u šetnji tokom koje su istakli potrebu za unapređenjem položaja LGBT+ zajednice u Srbiji.

Mi smo šetali za svoje vršnjakinje i vršnjake koji to nisu mogli, a učešće u Prajdu motivisalo nas je da nastavimo da se zalažemo za ravnopravnu budućnost!”, istakli su korisnici novosadskog društvenog centra Izađi, koji se u svom radu zalaže za unapređenje položaja mladih i LGBT+ osoba, empatiju i solidarnost u društvu.

Nakon dvadeset godina, Prajd i dalje simboliše borbu protiv nasilja, mržnje, svih oblika diskriminacije i pritiska na pripadnike LGBT+ zajednice. Ovom manifestacijom se želi podstaći okupljanje široke zajednice oko istih vrednosti, podići vidljivost problema LGBT+ osoba i ukazati na njihov položaj u društvu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri, učestvovali su u šetnji, podržali zahteve učesnika Prajda i stali iza slogana “Ljubav je zakon”.

Glavni zahtevi ovogodišnjeg Prajda su:

  1. zahtev za usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima;
  2. zahtev za usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe;
  3. brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI zajednici;
  4. usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu;
  5. izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta;
  6. obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Grupa Izađi, jedna od organizacija Beogradskog prajda radi na: unapređenju, kako položaja tako i kvaliteta života LGBT+ osoba; smanjenju jaza između većinske i LGBT+ populacije; pružanju psihosocijalne podrške za mlade LGBT+ osobe i njihove roditelje; prevenciji i pružanju podrške u oblasti HIV/AIDS; promovisanju Prajda kao alata u borbi za postizanje poštovanja ljudskih prava LGBT+ osoba. “Grupa” od 2019, po prvi put, organizuje Novosadsku nedelju ponosa i Novosadski Prajd.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.