Vesti

Participativno planiranje lokalnih mera u sektoru poljoprivrede

U Rekovcu je u ponedeljak, 11. oktobra, u prostorijama Doma kulture, održan sastanak u organizaciji udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije na kom su prisustvovali članovi lokalne samouprave Rekovac, udruženja, privrednici, poljoprivrednici i članovi zadruga koji su deo Lokalne akcione grupe (LAG) Levač. 

Tema sastanka bila je „Akciona grupa kao model i podrška za participativno planiranje lokalnih mera u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.” Veliko interesovanje i volja za učešćem u ovakvim radnim sastancima pokazuje da je zajednica motivisana da učestvuje u stvaranju povoljnijih uslova za bavljenje poljoprivredom, istakao je u uvodnom obraćanju Oliver Aleksić iz udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije.

Menadžer LAG-a i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Goran Miljković, predstavio je rezultate istraživačkog dela projekta „Mere za unapređenje modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu. Miljković je istakao važnu ulogu LAG-a i značaj participativnog planiranja koje vodi ka izgradnji poverenja između lokalne samouprave i članova zajednice i uključenja zainteresovanih građana u procese prepoznavanja potreba i predlaganja rešenja.

Predstavnici lokalnog veća za poljoprivredu složili su se da je neophodno analizirati potrebe poljoprivrednika i u skladu sa tim dalje planirati programe mera davanja u poljoprivredi. Istakli su da je do sada najveće interesovanje bilo za korišćenje subvencionisanih poljoprivrednih kredita i da je maksimalni iznos subvencionisanog kredita podignut sa 200.000  na 500.000 dinara. Isto tako, smatra se da su sredstva koja se opredeljuju za poljoprivredu (pet miliona dinara), ne samo nedovoljna, već da se pomenuta sredstva neretko ne utroše do kraja ili da postoji kašnjenje u isplati sredstava.

Marija Miletić, zastupnica udruženja LAG Levač, govorila je o značaju dostupnosti informacija o aktuelnim programima i merama za lokalne poljoprivrednike u Levču. Radna grupa se jednoglasno složila da javni pozivi moraju biti transparentniji kako bi što veći broj poljoprivrednika bio informisan o mogućnostima apliciranja za lokalne mere davanja. Predloženo je da se informisanje intenzivira preko Uprave za trezor, koju bar jednom godišnje poseti svaki poljoprivrednik i da se u prostorijama Uprave postavi plakat sa istaknutim aktuelnim lokalnim merama davanja. Takođe, neophodno je uključiti i savremene oblike informisanja, kao što su web portali i društvene mreže.

Dalja diskusija proširena je i na ostale segmente u vezi  kvaliteta života u Opštini Rekovac. Istaknuti su istorijski, kulturološki, turistički i ostali potencijali levačkog kraja, a Oliver Aleksić je istakao značaj postojanja strateških dokumenata kao što je Lokalna strategija ruralnog razvoja – LAG Levač” u okviru koje je definisana lista prioritetnih projekata za period 2020 – 2023. godine.

Kraj sastanka radne grupe upriličen je koktelom za koji su se pobrinule žene okupljene oko lokalnih udruženja „Slatki zalogaj i „Zlatne ruke Levča.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.