Vesti

Orlovi krstaši – impozantne ptice koje moramo čuvati

Orlovi krstaši godinama su tema u medijima, između ostalog i zbog činjenice da je to ptica koja krasi grb Srbije i predstavlja nacionalni simbol. Još jedan razlog je što je zamalo iščezla sa našeg neba.

Pre šest godina, bilo je samo jedno gnezdo krstaša. Od trenutka kada je izgledalo da će orlovi krstaši da nestanu sa naših prostora, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije počelo je rad na međunarodnom projektu sa partnerima iz još četiri evropske države.

Danonoćno čuvanje tada jedinog gnezda omogućilo je preživljavanje mladunaca i krstaši su dobili šansu za opstanak.

Opstanak i povećanje brojnosti orla krstaša paradigma je zaštite životne sredine i borbe za očuvanje biološke raznovrsnosti i prirodnih vrednosti Srbije. Razlozi zbog kojih se populacija orla krstaša decenijama smanjivala je pre svega gubitak staništa i nedostatak plena (hrane). Trenutno Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nastoji da reši problem nedostatka dovoljne količine plena u prirodi kojim se hrani orao krstaš. Problem je moguće rešiti translokacijom zečeva iz ograđenih zasada voća privatnih kompanija gde pričinjavaju ogromnu finansijsku štetu u prirodu - područja gde je njihovu populaciju potrebno osnažiti, povećati joj brojnost i time osigurati prisustvo plena (hrane) za orla krstaša. 

Društvo trenutno radi na uspostavljanju saradnje sa poslovnim sektorom, a sve u cilju zaštite ove vrste. Izgradnja mreže partnerstva koju čine kompanije, proizvođači, lovačka udruženja, lovačka komora i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine doprineće da se udruženim snagama obezbedi plen za orlove krstaše i očuva ova impozantna vrsta.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.