Vesti

Pravo na rad ili privilegija pojedinaca?

Udruženje za mlade Urban Stream iz Požarevca istražuje uticaj kontinuirane podrške mladima na njihov razvoj kroz aktivnosti omladinskog rada. Osnovni instrument omladinskog rada je omladinska politika koju kreira Vlada Republike Srbije kroz različite analize kako nacionalnih, tako i međunarodnih dokumenata, zakona, strategija, analiza i svih onih koje imaju uticaj na položaj mladih.

Kao značajna i veoma izazovna tema u razvoju mladih izdvaja se njihova zapošljivost i tranzicija sa obrazovanja i edukacije na tržište rada. U tom smislu neki od međunarodnih okvira koji utiču na politiku zapošljavanja u našoj zemlji su:

Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima koji je usvojila Generalna skupština UN 1966, koji garantuje pravo na rad i sadrži širok opseg prava u vezi sa radom;

Evropska socijalna povelja odnosno Revidirana evropska socijalna povelja usvojena 1966, koja se smatra svojevrsnim „socijalnim ustavom” Saveta Evrope. Poveljom je utvrđeno da su države obavezne da obezbede i čuvaju što je moguće viši i stabilniji nivo zapošljavanja u cilju postizanja pune zaposlenosti, kao i da stvore uslove u kojima svi imaju mogućnost da se bave zanimanjima za koje se slobodno opredele, da ostvaruju pravednu naknadu za svoj rad bez diskriminacije, pravo na socijalnu i medicinsku zaštitu, adekvatne uslove stanovanja, kao i pravo na zaštitu od siromaštva i socijalne isključenosti.

U sklopu istraživanja vršenog u okviru projekta „Korak do zaposlenja“ (2018. – Urban Stream), o poznavanju preduzetništva, potrebnih kompetencija za poslove i odabiru budućeg zanimanja, 75% mladih je odgovorili da „ne zna šta će dalje“, dok 82% mladih „nema podršku za odabir budućeg zanimanja“. Gotovo 91% mladih smatra da im je podrška neophodna kako bi lakše doneli odluku o svojoj budućnosti.

Mladi u Braničevskom okrugu suočavaju se sa nedovoljnom informisanošću o mogućnostima za nastavak školovanja i problemima zapošljavanja. Drugi problem je nedovoljno ponuđenih edukativnih aktivnosti u neformalnom obrazovanju za mlade koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nemaju zaposlenje i nisu nastavili školovanje posle srednje škole.

Ovi podaci ukazuju na neophodnost pružanja informacija mladima kako graditi karijeru i edukaciju o preduzetništvu, koja ne samo da omogućuje pokretanje svog posla, već i menja način razmišljanja o poslovnom okruženju i snalaženju u poslovnom svetu.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.