Vesti

Međusektorskim uslugama možemo smanjiti tranziciju od škole do zaposlenja

Tranzicija od škole do prvog stabilnog i/ili zadovoljavajućeg posla u Republici Srbiji traje veoma dugo, skoro dve godine, dok u državama Evropske unije pronalazak prvog posla u proseku traje šest meseci. Mladima u ruralnim sredinama je još teže pronaći prvi posao i potrebno im je više vremena. Mladi sa visokim obrazovanjem će pak nešto brže naći posao, u proseku za 11,7 meseci, dok je mladima sa najnižim nivoom obrazovanja potreban 41 mesec da pronađu prvi posao.

Dužina tranzicije od škole do zaposlenja direktno utiče i na godine starosti kada mladi pojedinci napuštaju roditeljski dom i započinju život sami ili sa partnerom. U momentu kada započinju samostalni život u Republici Srbiji, oni su u proseku šest godina stariji od svojih vršnjaka u EU. Ovo su samo neki od podataka iz istraživanja koje je sprovelo udruženje UrbanStream iz Požarevca. 

Ovakva statistika nameće da jedan od prioritetnih ciljeva omladinskog rada bude pružanje podrške mladima u osamostaljivanju u smislu ravnopravnog učešća na tržištu rada, u društvenim tokovima zajednice i radi dostizanja svojih punih kapaciteta. 

Briga o mladima u fokusu ima mlade sa svim njihovim potrebama i potencijalima, ulogama i izazovima, pa samim tim, osim Ministarstva omladine i sporta (MOS) kao odgovornog državnog organa za omladinsku politiku i ostali državni, pokrajinski i lokalni organi vlasti kroz svoje politike prepoznaju odgovornost za pitanja mladih u okviru njihove nadležnosti. Takođe, organizacije civilnog društva, privredni subjekti i ustanove bave se pitanjima mladih u okviru svojih aktivnosti. Imajući u vidu takav odnos, za uspešno rešavanje svih pitanja od značaja za mlade neophodna je koordinisana, sistemska međusektorska saradnja i koordinacija i uključivanje mladih u programe svih relevantnih državnih, pokrajinskih i lokalnih institucija. 

Osnovni cilj navedenih aktera jeste da zajedno pomognu mladima u ostvarivanju njihovih životnih planova i u pronalaženju svog mesta u društvu, jer su oni najvažnija investicija u budućnost i razvoj, pre svega lokalnih zajednica. Međutim potrebe mladih često nisu zadovoljenje zbog nedostatka resursa i mogućnosti koje bi zadovoljile te potrebe, jer organizacije i institucije ne mogu samostalno da zadovolje te potrebe. Kao jedno rešenje za navedeni problem nametnule su se međusektorske usluge. One treba da umreže različite aktere koji se bave mladima na lokalnom nivou i potpunije zadovolje njihove potrebe, radi postizanja najveće benefiti za mlade i lokalnu zajednicu. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.