Vesti

Zaštita potrošača održala okrugli sto na temu upravljanja ambalažnim otpadom i kesama

Udruženje Zaštita potrošača održalo je okrugli sto u Privrednoj komori Srbije u sredu, 26. oktobra 2022. Na događaju su prezentovani rezultati istraživanja debljine plastičnih kesa koje je realizovano u okviru projekta Poboljšanje upravljanja otpadom, ambalažnim otpadom i kesama.

Testiranje plastičnih kesa je pokazalo da je preko 60% kesa u Beogradu tanje nego što sme, kao i da je čak 79,17% kesa srednje veličine kupljenih u prehrambenim prodavnicama neispravno.

Po Direktivi EU i Odluci Grada Beograda kese moraju da budu deblje preko 50 mikrona, a u našim prodavnicama se nalaze i kese koje su praktično 10 puta tanje – debljine od samo 5,59 mikrona. EU je odredila da kese moraju da budu deblje od 50 mikrona sa namerom da omogući njihovu višekratnu upotrebu. Kese debljine 15 mikrona se suviše lako cepaju i često je pitanje da li će poslužiti i samo za jednu upotrebu. Posebno brine to što i je većina kesa i u našim najvećim trgovinskim lancima mnogo tanje nego što je dozvoljeno. Više velikih lanaca prodaje kese debljine 14 mikrona tj. tri puta tanje nego što je dozvoljeno. Prosečna debljina kesa u velikim trgovinskim lancima je 36 mikrona tj. praktično 30% tanje nego što je dozvoljeno.

Učesnici diskusije, koju su zajedno organizovali PKS i udruženje Zaštita potrošača usaglasili su se da je osnovni uzrok takve situacije potpuno odsustvo kontrole od strane državnih organa. Na skupu su sami proizvođači predstavnicima Grada Beograda ponudili da pokriju troškove kontrole jer veruju da je kontrola jedini način da se uvede rad na tržište. Posebno je istaknuto da je prodaja industrijskih kompostabilnih kesa u Srbiji loša, jer su iste kompostabilne samo ako ih neko skupi i odnese u industrijsko postrojenje što je jasno da se kod nas ne dešava.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.