Vesti

Kako iskoristiti razvojni potencijal u oblasti drvoprerade?

Beogradska otvorena škola organizovala je u saradnji sa Regionalnom asocijacijom vlasnika privatnih šuma Omorika (RAŠ Omorika) panel diskusiju „Međusektorska saradnja: Uslovi za poslovanje malih proizvođača” u okviru sektora drvoprerade i usko povezanih delatnosti. Podrška malim proizvođačima prilikom započinjanja biznisa, naročito onih koji uključuju proizvodnju, neophodna je kako bi se biznis razvio i trajao.

Proizvodnja je specifična oblast, ona podrazumeva da 24 sata budete angažovani i posvećeni. Danas je mnogo jednostavnije poslovati nego pre 10 godina, jer se mnoge stvari sada rade elektronski. Ipak, potrebno je dati veću podršku biznisima kada se tek registruju, narocito u oblasti proizvodnje, istakla je Milena Amon iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Zlatiborski okrug jedan je od najšumovitijih regiona Srbije gde šume zauzimaju 45% teritorije i ujedno predstavlja veliki razvojni potencijal za razvoj drvoprerade. Međutim, trenutno ne postoji strategija kako osnažiti proizvođače da stvaraju proizvode veće dodatne vrednosti. Uspešnom razvoju proizvodnje sitne drvenarije i drugih finalnih proizvoda u sektoru drvoprerade i ostalih povezanih delatnosti doprinosi uključivanje svih relevantnih aktera koji prepoznaju razvojne šanse preduzetništva.

Imamo potencijal za uspešno poslovanje, ali treba raditi prvenstveno na domaćem tržištu, tražiti podršku od domaćih institucija i kompanija. Konačnu razliku među konkurencijom čini način na koji se predstavlja biznis. Onaj ko dobro komunicira, on je u velikoj prednosti, napomenuo je Dejan Tonić iz Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Učesnici panela usaglasili su se i da je veoma važno biti inovativan u oblasti drvoprerade, ali i biti informisan o dostupnim olakšicama i fondovima za pomoć. Danijela Panić iz Regionalne razvojne agencija Zlatibor istakla je da Fond za razvoj nudi ekspertsku i finansijsku podršku svima koji započinju svoj biznis. Svako ko planira da se bavi privatnim biznisom, potrebno je da razmišlja preduzetnički. Veoma je važno razmišljanje „izvan kutije“ i upoznavanje načina rada drugih preduzetnika, jer se tako razmenjuju ideje i stiču kontakti.

U okviru ovog skupa, posetioci su imali priliku da obiđu Sajam inovativnih proizvoda od drveta i sitne drvenarije, gde je posebno istaknuta važnost zaštite životne sredine u procesu proizvodnje i unapređenja sektora drvoprerade.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.