Vesti

Međusektorske usluge i omladinska politika kao odgovor na potrebe mladih

Omladinska politika podrazumeva sve mere i aktivnosti usmerene na poboljšanje položaja mladih koje polaze od potreba mladih, a koje sprovode različiti akteri omladinske politike, odnosno državni organi, ustanove i udruženja.  

Cilj omladinske politike jeste unapređenje životnih uslova mladih osoba, kao i da omogući participaciju mladih u svim aspektima političkog i socijalnog života.  Ona se odnosi na socijalna, kulturna, politička, obrazovna i sva ostala pitanja od značaja za mlade osobe. 

U Republici Srbiji, ovu politiku definiše Vlada u saradnji sa akterima omladinske politike i mladima, definišući položaj i ulogu mladih osoba u društvu, kao i odgovornosti javnih institucija i društva prema mladima. Jedinice lokalne samouprave usvajaju lokalne omladinske politike koje se bave raznovrsnim temama i oblastima, kao i potrebama i problemima mladih specifičnim za određenu teritoriju. 

Ministarstvo omladine i sporta usmerava i prati sprovođenje Nacionalne strategije za mlade na lokalnom nivou. Tela, organi i organizacije zaduženi za mlade na nivou JLS su saveti za mlade kao skupštinska savetovana tela, kancelarije za mlade, gradski većnik zadužen za mlade, kao i udruženja koja sprovode omladinske aktivnosti.  

U tom cilju važno je povezati sve aktere koji se bave pitanjima od značaja za mlade kako bismo dobili celovit, kontinuiran odgovor na potrebe mladih. Na osnovu oblasti delovanja mogu se uspostavljati različite međusektorske usluge između institucija i organizacija. 

Jedno od mogućih rešenja umrežavanja aktera koji se bave mladima su međusektorske usluge. Međusektorska usluga se ne sprovodi projektno, nije kratkoročnog karaktera, već je rešenje za potrebu i problem koje prepoznaje lokalna zajednica i spremna je da odgovori svim svojim resursima na njih.

Međusektorske usluge treba da koriste resurse gradskog/opštinskog budžeta za finansiranje. Ono što razlikuje ovu uslugu od drugih vidova saradnje između organizacija i institucija je to što se za nju odlučuje kada je potrebno uspostaviti sistemsku, kontinuiranu podršku mladima u zadovoljenju dugoročnih potreba ili rešavanju problema. 

S obzirom na analizu potreba mladih, kao i preporuke nacionalnih i evropskih dokumenata, strategija i zakona, međusektorske usluge se nameću kao jedan od načina da se mladima u potpunosti posveti neophodna pažnja i oda značaj koji imaju za društvo i razvoj lokalnih zajednica. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.