Vesti

,,Deca nisu dekor, deca nisu roba''

U Jutarnjem programu RTS-a, u četvrtak 17 oktobra, razgovaralo se i o problemu zloupotrebe dece u medijske i političke svrhe.

Iva Eraković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije, posebno se osvrnula na fenomen zaštite dece od medijskih i političkih zloupotreba, te na posledice koje negativne tendencije izveštavanja mogu da nose, dok je Božidar Dimić akcenat stavio na važnost distinkcije između izveštavanja o nekom fenomenu koji uključuje decu, i senzacionalizma koji objavljivanjem suvislih i gnusnih detalja dodatno viktimizuje dete o kojem se izveštava.

Ovo gostovanje bila je prilika i da predstavimo rezultate Monitoringa dnevne štampe, koji smo uradili tokom prve nedelje septembra 2019. godine.

Celokupno gostovanje dostupno je na ovom linku.

Projekat Deca i mediji – Sprečimo zloupotrebu dece u medijske i političke svrhe, nastaje iz potrebe da reagujemo na sve evidentnije i kontinuirano kršenje dečijih prava u medijima i političkim aktivnostima. Otkriva se identitet dece u kontekstu žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, svedoka nasilja, ugrožava se dostojanstvo deteta i pravo na privatnost, a deca se sve češće pojavljuju kao deo političkih kampanja i skupova. Na prijave ovakvih pojava, regulatorno telo REM, izriče opomene, a novinarska udruženja bez interventne uloge reaguju na kršenja Кodeksa novinara Srbije.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.