Vesti

Predstavljanje izveštaja „Izloženost mladih štetnim sadržajima i lažnim vestima u medijima“ u Čačku, Inđiji i Zaječaru

U tri grada, Čačku, Inđiji i Zaječaru, tokom meseca oktobra mladima je predstavljen izveštaj „Izloženost mladih štetnim sadržajima i lažnim vestima u medijima“, ali i verzija Child-friendly izveštaja. Na časovima građanskog vaspitanja mladima su predstavljeni rezultati izveštaja, ali i verziju izveštaja koju su mladi načinili.

Mladi su bili iznenađeni šta sve štetan sadržaj u medijima predstavlja, rekavši da se svakodnevno susreću sa određenim štetnim sadržajima. Takođe, fenomen lažnih vesti im je poznati, ali ne znaju koju svrhu lažne vesti imaju. Mladi su bili iznenađeni izvodom da se čak 59% mladih svakodnevno susreću sa štetnim sadržajem na televiziji i to najčešče kroz rijaliti programe. Podelili su i svoja iskustva sa štetnim sadržajem, rekavši da ih smeta što im konstantno iskače sadržaj na internetu koji nisu tražili. Srednjoškolci su stava da ne znaju kome da se obrate u slučaju da se susretnu sa štetnim sadržajem ali prepoznaju državu kao nosioca odgovornosti za plasiranje štetnih sadržaja i lažnih vesti. 

Aktivnost je realizovana u okviru projekta  „Deca i  mladi u zaštiti od štetnih sadržaja i lažnih vesti“ koji je podržao američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje Beogradska otvorena škola u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.