Vesti

Otvorenim razgovorom učinjen korak ka građanima i građankama

U organizaciji Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, 1. novembra 2019. godine u Palati Srbija održana je konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama.“

Otvarajući konferenciju Vesna Đukić, generalna direktorka BOŠ-a, u svom obraćanju istakla je važnost participacije odnosno učešća civilnog društva kao neizostavnog dela kvalitetnog kreiranja javnih politika, i da bez građana nema donošenja odluka koje se odnose na njih same.

Pored generalne direktorke BOŠ-a, uvodnu reč imali su i vršioc dužnosti direktora Kancelarije Žarko Stepanović, Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Ekmel Çizmecioğlu, program menadžer za civilno društvo i ljudska prava u Delegaciji EU u Republici Srbiji i Shanley Pinchotti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u okviru Misije USAID-a u Srbiji.

Nakon uvodnih obraćanja, kroz tri sesije i uz učešće 120 predstavnika civilnog društva i organa državne uprave diskutovano je o stanju u civilnom sektoru i okruženju za rad i delovanje organizacija civilnog društva deset godina nakon donošenja Zakona o udruženjima, razmatrane su mogućnosti i izazovi za učešće civilnog društva u procesima odlučivanja, ali i načini na koji proces evropskih integracija komunicira sa građanima.

Realizacija Konferencije podržana je kroz Program Evropske unije „Evropa za građane i građanke“ i od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz podršku projektu „Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju.“

Više materijala sa Konferencije će uskoro biti dostupno na OVOM i OVOM linku.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.