Vesti

Prva istraživanja na temu socijalnog zadrugarstva u Srbiji

Udruženje za lokalni razvoj Kamenica uspešno je realizovalo anketu o socijalnim problemima i rešenjima, kao deo prvih istraživanja o socijalnom zadrugarstvu u Srbiji. U anketi je učestvovalo više od 260 građana, više od 30 zadruga i 25 udruženja, a njihovi stavovi i predlozi će biti sastavni deo izveštaja i preporuka za unapređenje zakonskog okvira i prakse u oblasti socijalnog zadrugarstva.

Preliminarni rezultati ankete ukazuju na značajno učešće radno aktivnih ispitanika na selu, mlađih od 40, koji su dobili priliku da predstave probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, ali i predloge za njihovo rešavanje. Nažalost, prema istim preliminarnim rezultatima, građani, zadruge i udruženja, nisu dovoljno informisani o zakonskim mogućnostima za bavljenje socijalnim zadrugarstvom kao modelom za unapređenje opštih uslova života seoskog stanovništva, ali i ostalih socijalno i materijalno ugroženih kategorija u našem društvu.

Podaci iz anketa biće dostupni u celosti nakon završetka celokupnog istraživanja, u kom kao partneri i saradnici učestvuju i Zadružni saveza Srbije i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS. Istraživanje se nastavlja realizacijom fokus grupa sa predstavnicima lokalnih samouprava koje su zainteresovane da u narednom periodu podrže formiranje socijalnih zadruga na svojoj teritoriji. 

Anketa je osmišljena i realizovana u okviru projekta Transformacijiski potencijal i efekti četvorogodišnje primene čl.11 Zakona o zadrugama Republike Srbije na razvoj socijalnog preduzetništva u Srbiji koji ima za cilj unapređenje ambijenta za razvoj socijalnog zadrugarstva u Srbiji na nacionalnom i lokalnom nivou.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.