Vesti

Solidarno: Da „Neven” ne uvene

Ni u ovoj teškoj godini, naši prošlogodišnji partneri i Pokretači promena 2019, Prijatelji dece Srbije (PDS) ne odustaju od svojih aktivnosti za i sa decom, a jedna od tradicionalno najvažnijih je Književna nagrada Neven.

PDS već 64 godine dodeljuje Književnu nagradu Neven, naznačajnije priznanje za stvaralaštvo za decu u regionu koje je ponelo čak 174 autora i autorki. Sve ove godine, Neven je opstao kao deo kulturne scene za decu uz veliki napor PDS-a i požrtvovanih altruista – ali kako bi bili u mogućnosti da i ove godine nagrade najuspešnije autore potrebna im je pomoć svih nas. Nažalost, resorno ministarstvo je za dodelu nagrade opredelilo nedovoljno sredstava u iznosu od 75.000 dinara dok drugi donatori nisu prepoznali značaj inicijative. S toga, od danas je na platformi Donacije.rs OVDE otpočela donatorska kampanja DA NEVEN NE UVENE!

Naime, iako je na ovogodišnji konkurs stiglo čak 57 naslova, nedostaju sredstva u vezi evaluacije i organizacije svečanosti dodele nagrada u oktobru u okviru Dečije nedelje. Njeni prvi dobitnici, 1955. godine bili su Duško Radović i Branko Ćopić, a za njima je koračala čitava plejada vrhunskih pisaca, ilustratora i naučnika – jer se Neven dodeljuje u tri kategorije: za najbolju knjigu/slikovnicu u oblasti beletristike, zatim za najbolje ilustrovanu knjigu/slikovnicu, i za najbolji naslov u oblasti popularne nauke (o čemu više možete pročitati OVDE). 

Kampanju možete podržati na sledeće načine:

  • online donacijom preko platforme ili
  • uplatom na žiro račun udruženja PRIJATELJI DECE SRBIJE: 325-9500600023137-91 (svrha uplate: Kampanja #daNevenneuvene).

Udruženje Prijatelji dece Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija civilnog društva. Osnovano je 1990. godine sa svrhom ostvarivanja ciljeva u oblasti prava deteta, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu. U srž svog delovanja stavlja direktan rad sa decom, iz koga proilaze procesi javnog zagovaranja za bolji poližaj sve dece u Republici Srbiji. Nagradu za Pokretače promena na nacionalnom nivou 2019. godine dobili su za inicijativu „Deca i mediji – Sprečimo zloupotrebu dece u medijske i političke svrhe organizacijama“.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.