Vesti

Okrugli sto: Bezbednost biciklista/biciklistkinja u Srbiji

Ulice za bicikliste poziva vas na okrugli sto Bezbednost biciklista u Srbiji, u utorak 15. septembra 2020. godine u Kulturnom centru Grad, Ulica Braće Krsmanović 4, Beograd, od 11 do 14h.

Imajući u vidu da se broj građana koji žive u velikim gradovima u Srbiji rapidno povećava, a samim tim i pritisak na infrastrukturu, uspostavljanje održive urbane mobilnosti predstavlja značajan izazov za saobraćajne planere, arhitekte, urbaniste i donosioce odluka koji bi trebalo da unaprede razvoj biciklističkog saobraćaja u Srbiji. Samo zajedničkim planiranjem svih zainteresovanih strana, donosilaca odluka i biciklističkih udruženja, može se doći do rešenja koje bi bi unapredilo biciklistički saobraćaj u Srbiji.

Koliko smo kao biciklisti zaštićeni u Srbiji? Koliko nam postojeća zakonska rešenja idu u korist? Da li i šta treba menjati u postojećem zakonskom okviru? Kakva je biciklistička infrastruktura u Srbiji?

Na ova i druga pitanja koja se tiču nas, biciklista i biciklistkinja pokušaćemo da damo odgovore zajedno sa predstavnicima MUP, agencije za bezbednost saobraćaja i grada Beograda.

Okrugli sto predstavlja deo šire debate posvećene javnom zagovaranju za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koji bi unapredio postojeću zakonsku regulativu i poboljšao status biciklista kao neizostavnog vida saobraćaja u velikim gradovima. Pozivamo vas da uzmete učešće na okruglom stolu i time doprinesete javnoj debati o izazovima i perspektivama razvoja biciklističkog saobraćaja u Srbiji.

Okrugli sto je otvoren za javnost. Radni jezik okruglog stola je srpski. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.