Vesti

Naša borba za bolje društvo

Javno zagovaranje, kao organizovani politički proces, omogućava zainteresovanim građanima da koriste svoja prava i jednako učestvuju u procesu donošenja odluka na svim nivoima, a s krajnjim ciljem uticaja na pozitivne promene u društvu.

Beogradska otvorena škola je novembra 2018. godine, zahvaljujući podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), započela projekat Aktivni građani: bolje društvo – zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju. U partnerstvu sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija, otpočeli smo rad na inoviranju pristupa javnom zagovaranju. Naša inicijativa „Aktivni građani: bolje društvo“ ima cilj da doprinese jačanju demokratskog društva u Srbiji, utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi.

Rad u korist zajednice

Na koji način smo uključili građane u procese javnog zagovaranja?

Vratili smo se direktnom radu s lokalnim organizacijama civilnog društva, zajedno unapređujemo građanske inicijative i poboljšavamo njihove kampanje. Uporedo, testiramo pristupe i načine na koje možemo predstaviti građanima dobre ideje, kao i kako da ih motivišemo da stanu uz nas u našoj borbi za bolje društvo.

Bez aktivnog učešća građana i civilnog društva u prepoznavanju i rešavanju problema u zajednici nema napretka. Javno zagovaranje omogućava organizovanim građanima da dođu do željenih promena, utiču na nosioce vlasti/ili donosioce odluka i pritom pridobijaju širu podršku. Međutim, mnogobrojne aktivnosti organizacija i građana često ostaju nepriznate i nedovoljno vidljive za veliki deo javnosti.

Vođeni time, pokrenuli smo inicijativu za dodelu godišnjih nagrada za aktivne građane – Pokretači promena, koja slavi motivisane građane koji istrajavaju u svojim naporima da poboljšaju kako svoj tako i živote svojih sugrađana.

Ovom nagradom želimo da slavimo dobro u zajednici.

Na osnovu prethodnih dostignuća i naše vizije boljeg društva, zasnovanog na slobodi, znanju i inovacijama, želimo da prepoznamo uspešne inicijative, one koje su značajno doprinele razvoju lokalnih zajednica ili donele promene na nacionalnom nivou. Cilj nagrade je da oda priznanje, pruži finansijsku podršku, prepozna i usmeri pažnju na organizacije civilnog društva i neformalne grupe koje nastoje da svoje zajednice učine boljim.

U godini prepunoj izazova, želimo da pronađemo primere uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija, dođemo do inicijativa koje su angažovale i uspešno okupile građane, ali i vidimo nove načine za rešavanje starih problema u lokalnim zajednicama.

Da bismo promovisali partnerstvo i solidarnost, želimo da istaknemo one koji su doprineli da do promena i boljitka dođe. Želimo da prepoznamo i imenujemo one izuzetne i izvanredne koji zaista čine razliku u današnjem svetu. Želimo da slavimo pojedince čiji je nesebični doprinos pokrenuo promene, one pojedince koji su neprestano išli iznad horizonta uobičajenih očekivanja, koji su istrajavali, podizali standarde i služili kao primer.

Takođe, želimo da imenujemo i predstavnike poslovne zajednice koji ne učestvuju direktno u zagovaračkim procesima, ali svojim doprinosom poboljšavaju standarde u ovom procesu, pokazujući izuzetnu posvećenost i podršku onima koji zagovaraju.

Nagrađeni u 2019

U prethodnoj godini imali smo priliku da prepoznamo, istaknemo i nagradimo aktivne građane koji su zaista svojim naporima gradili bolje društvo za sve nas.

Kako javno zagovaranje podrazumeva niz akcija usmerenih ka donosiocima odluka, u kategoriji Saradnjom do promene smo želeli da istaknemo primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija. U 2019. godini je to bila inicijativa „Zajedno za pristupačnost“ Odbora za ljudska prava iz Niša.

Pokretači promena – Prvi glas građana namenjena je organizaciji civilnog društva koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja obezbedila podršku velikog broja građana koji su postali nosioci poruke kampanje, a u 2019. godini to je inicijativa „Ne za MHE“ Saveza mesnih zajednica Stare planine.

Nagrada Pohod na aktivizam namenjena je neformalnoj grupi, odnosno uspešnoj aktivističkoj inicijativi koja je, kroz rešavanje lokalnog, regionalnog ili nacionalnog problema od javnog značaja uspešno aktivirala veliki broj građana, što je inicijativa „Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija“.

Istakli smo i naše Pokretače promena na lokalnom nivou i nacionalnom nivou.

Nagradu za pokretače promena na nacionalnom nivou za inicijativu „Deca i mediji – Sprečimo zloupotrebu dece u medijske i političke svrhe organizacijama“ dobile su organizacije Prijatelji dece Srbije i Mreža organizacija za decu Srbije. Nagrada za pokretače promena na lokalnom nivou za inicijativu „Zajedno smo jači“ pripala je organizacijama Žene juga i Udruženju žena Lav.

Zahvalnice za poseban doprinos izgradnji demokratskog društva dodeljene su i grupi „Izađi“ za doprinos razvoju tolerancije u društvu i to za organizaciju prvog novosadskog Prajda, grupi „Inđijativa“ za inicijativu „građanIN“ za doprinos mladih razvoju lokalne zajednice, ekološkom pokretu „Okvir života“ za inovativnost i „Niškoj urbanoj gerili” za kreativnost.

Ove nagrade i zahvalnice namenjene su isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici.

Sigurni smo da među vama prepoznajete pokretače promena, inicijative koje su postigle promenu u vašoj zajednici, i pozivamo vas da ih nominujete OVDE.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.