Vesti

Građani protiv kamenoloma

Meštani sela Lešje, Donja Mutnica, Klačevica i Plana u okolini Paraćina mesecima zagovaraju i zahtevaju od nadležnih institucija da zaustave radove na iskopavanju kamena na planini Baba koji se odvijaju uprkos zabrani inspekcije Ministarstva zaštite životne sredine. Ukoliko se radovi nastave, ovo će biti treći po redu rudnik na planini Baba, ali deset puta većeg kapaciteta od postojećih kamenoloma, što može prouzrokovati narušavanje planinskog ekosistema.

Stanovnici ovih sela su nezadovoljni zbog otvaranja kamenoloma i ističu da su postojeći radovi već prouzrokovali smanjenje količine vode u okolnim izvorima. Organizacija Pridruži se iz Paraćina ističe važnost očuvanje planine Babe, i to ne samo zbog zdravlja meštana, očuvanja puteva, kuća i kulturne baštine, već i zbog celokupne prirode i ekosistema, i očuvanja staništa mnogih životinja na tom području.

Skupovima u prethodnom periodu meštani su želeli da podignu svest stanovnika Paraćina o nužnosti zaštite životne sredine, a zahtevaju i odbacivanje urbanističkog plana za izgradnju ovog kamenoloma. Na poslednjem skupu koji je održan 12. maja, stanovnici ovih sela su predali zahteve rukovodstvu opštine Paraćin za obustavljanje radova. 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.