Vesti

Rodna ravnopravnost - preduslov za društvo po meri svih građana

U okviru projekta "Promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena na teritoriji opštine Kosjerić", Organizacija StartHub iz Kosjerića je realizovala tri kreativne radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta u periodu od 8. do 28. maja 2021. godine.

Cilj radionica je upoznavanje dece sa društveno konstruisanim rodnim podelama i ulogama u društvu. Deca tokom radionica zajednički prave razglednice na kojima na kreativan način prikazuju kako vide okolinu u kojoj žive i kako razumevaju značenje rodne ravnopravnosti. Ove razglednice biće upućene odbornicima i članovima veća u opštini Kosjerić i od njih će biti zatraženo da omoguće devojčicama jednake uslove za život i da rade na stvaranju solidarne zajednicu koja se temelji na vrednostima inkluzije i jednakih mogućnosti svih građana i građanki.

Projekat je takođe usmeren i ka saradnji sa starijim članovima zajednice u Kosjeriću. Aktivnost pod nazivom "Kafa sa komšijama" podrazumeva terenski rad u seoskim sredinama, razgovor sa zajednicom i ljudima koji će na ovaj način moći da iskažu svoje potrebe na temu unapređenja i poboljšanja standarda života u Kosjeriću. 

Kroz ovakve aktivnosti organizacija StartHub zagovara kreiranje odgovornog društva po meri svih građana i građanki i unapređenje položaja ranjivih grupa u opštini Kosjerić integrisanjem komponente rodne ravnopravnosti u lokalne politike.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.