Vesti

Polovina mladih želi da napusti Srbiju

Udruženje Okular je 27. avgusta u Varvarinu održalo tribinu za mlade gde su prisutni imali mogućnost da se upoznaju sa omladinskim aktivizmom i omladinskom politikom iz različitih aspekata.

Na tribini je prisustvovalo 37 osoba, kako mladih tako i predstavnika institucija kao što su Narodna biblioteka, dečiji vrtić PU Čarolija i predstavnici Saveta za mlade. Prisutnima se obratilo devet govornika, predstavnika organizacija koje se bave omladinskom politikom na lokalnom i nacionalnom nivou.

Podatak da 50 posto mladih želi da napusti svoju državu radi dostojanstvenijeg i kvalitetnijeg života je prisutne vidno iznenadio. Ovaj i mnoge druge podatke iz Alternativnog izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), predstavila je generalna sekterarka KOMS-a Miljana Pejić.

Stefan Maksimović, član udruženja Okular i koordinator tima za istraživanje, je predstavio rezultate sprovedene ankete o položaju i potrebama mladih u Ćićevcu. Rezultati ankete ukazuju da mladi u ovoj lokalnoj sredini smatraju srednjoškolsko obrazovanje neprikladnim, a većina mladih se izjasnila da bi napustila svoju opštinu.

Nedeljka Borojević iz Nacionalne asocijacija praktičara/ki omladinskog rada predstavila je istraživanje „Mladi u selu pod lupom” i govorila o potrebama mladih u ruralnim sredinama. Jedna od govornica je bila i Nevena Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava koja je predstavila omladinski aktivizam i angažovanost mladih u urbanim sredinama. Svojim izlaganjem je zaključila da ne postoji značajna razlika između aktivizma u ruralnim i urbanim sredinama i da je jak motiv najbitniji pokretač promena.

Na tribini je bilo reči i o ulozi roditelja u podsticanju omladinskog aktivizma, o čemu je govorila Goga Plemić iz udruženja građana Roditelj. Marijana Petronijević je predstavila rad kancelarije za mlade Čačak, a bivša članica Omladinskog odbora UNICEF-a, Jovana Janev, je podelila svoje iskustvo i predstavila rad platforme Volonteri na mreži. Aleksandar Stojanović, predstavnik Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade, pohvalio je mlade iz Ćićevca i podržao otvaranje Kancelarije za mlade u ovoj lokalnoj zajednici.

Učesnici tribine su zaključili da je postojanje Kancelarije za mlade i strateških dokumenata koji utvrđuju pravac razvoja omladinskih politika bitan ne samo za položaj mladih u Ćićevcu, već i za podsticanje lokalnog razvoja.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.