Vesti

Kako unaprediti poljoprivrednu proizvodnju?

Udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije je 26. i 27. avgusta organizovalo radne sastanke/interaktivne tribine u Rekovcu i Despotovcu na kojima se razgovaralo o potencijalnim mogućnostima unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Učesnici tribina bili su poljoprivrednici, profesori, predstavnici zadruga i veća za poljoprivredu iz ove dve opštine.

Predstavnici Udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije su u uvodnom delu predstavili aktuelne mere podsticaja za unapređenje poljoprivedne proizvodnje na nacionalnom i lokalnom nivou, a potom i rezultate istrazivanja koje je sprovedeno u okviru projekta „Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje.”

Na tribini je predstavljen i predlog novog modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu koji podrazumeva usklađivanje mera podsticaja sa potrebama poljoprivrednika, uvođenje sistema bodovanja prijava, kao i objavljivanje konkursa kroz sve dostupne kanale komunikacije. Uvođenje sistema bodovanja i rangiranja prijava podrazumeva ukidanje dosadašnje prakse dodeljivanja podsticaja poljoprivrednicima koji prvi dostave prijave, a do utroška raspoloživih sredstava.

„Kako bi što veći broj poljoprivrednika bio blagovremeno obavešten o javnim pozivima za podsticaje na lokalu, potrebno je objaviti poziv preko lokalnog radija, televizije i onlajn medija, kao savremenih oblika informisanja", naglasio je mladi poljoprivrednik iz Despotovca, koji do sad nije bio korisnik podsticaja na lokalu. 

Na tribini u Rekovcu, profesori i predstavnici opštinskog veća za poljoprivredu su izrazili zabrinutost zbog malog broja prijava poljoprivrednika za lokalne mere podsticaja. Oni su ukazali na značaj organizovanja ovakvih informativnih tribina, a predstavnici veća su izrazili spremnost da uključe sve zainteresovane strane u kreiranje mera lokalnih podsticaja. 

Većina poljoprivrednika, učesnika tribina, saglasna je, da prednost prilikom ostvarivanja prava na podsticaje, treba da imaju mladi poljoprivrednici koji žive u najudaljenijim ruralnim sredinama i koji isključivo žive od poljoprivrede. 

Najčešća pitanja poljoprivrednika na tribinama bila su vezana za uslove za konkurisanje i procedure podnošenja zahteva, gde su predstavnici lokalnih veća za poljoprivredu izrazili spremnost da pruže svaki vid pomoći i podrške. 

 

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Beogradske otvorene škole i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.